Sanofi, спасяваща Pfizer/BioNTech, произвежда 125 млн. дози до края на годината

В същото време напрежението между Брюксел и AstraZeneca расте

27.01.2021 | 19:21 Редактор: Искра Ангелова

След забавените доставки на ваксини за Европейския съюз, фармацевтични компании обединяват усилия за производството на повече дози. Френската компания Sanofi обяви, че ще помогне на Pfizer/BioNTech. В същото време напрежението между Брюксел и AstraZeneca расте.

Въпреки че са конкуренти, френската компания Sanofi подаде ръка на Pfizer/BioNTech в опит да се разрешат проблемите с доставките на ваксината срещу Ковид-19.

До края на годината Sanofi се е ангажирала с производството на 125 милиона дози от препарата на Pfizer/BioNTech. Те ще са предназначени за Европейския съюз. 

"Ние сме наясно, че колкото по-рано дозите са налични, толкова повече животи ще могат да бъдат спасени. Това е ключова стъпка към колективната цел на нашата индустрия да положи всички усилия за ограничаване на тази пандемия", каза изпълнителният директор на Sanofi Пол Хъдсън.

По думите му договорът е първият подобен във фармацевтичната индустрия. Общите усилия идват, след като Европейският съюз разкритикува Pfizer/BioNTech за забавените доставки. 

По-малко от договореното ще пристигне и от AstraZeneca, когато препаратът ѝ бъде одобрен. Брюксел изрази съмнение, че ваксините за съюза са били изпратени на трети страни и предупреди, че ще вземе мерки. 

"По време на разговорите ни - AstraZeneca представи неудовлетворително обяснение от компанията за намерението да достави по-малко дози. Нека бъда ясно, че страните членки са категорични, че AstraZeneca трябва да спази договора си", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК