Заразените с британския щам по-рядко губят обоняние и вкус

При тях по-често се срещат кашлица, умора и мускулни болки

27.01.2021 | 18:17 Редактор: Ивет Арабова
Заразените с британския щам по-рядко губят обоняние и вкус

Според анализ хората, заразени с британския щам на коронавируса, по-рядко съобщават, че са загубили обонянието или вкуса си, отколкото тези с оригиналния щам, пише британският вестник "The Times".

Те обаче по-често съобщават за кашлица, възпалено гърло, умора или мускулни болки, съобщи Службата за национална статистика (СНС) на Великобритания.

Подробностите бяха публикувани тази сутрин в допълнителен анализ на резултатите от проучването за заразените с коронавирус на СНС, в рамките на което многократно са анкетирани представителна извадка от частни домакинства в цяла Великобритания, за да се проследи пандемията. Симптомите са докладвани самостоятелно и не са диагностицирани професионално и обхващат периода от 15 ноември до 16 януари.

Докато 35% от тези, чиито положителни тестове са съвместими с новия щам, съобщават за кашлица, само 28% със стария говорят за този симптом. За болки в гърлото цифрите са съответно 22 и 19 процента, а за умора 32 и 29 процента. Честотата на мускулна болка е 25 спрямо 22 процента. Около 15% от тези с новия щам съобщават за загуба на обоняние и 16% за загуба на вкус, докато данните при тези с оригиналния щам са 19%, както за загуба на мирис, така и за загуба на вкус, предава "Фокус".

Изследването също така открива доказателства, че през последните седмици процентът на хората с положителни тестове за коронавирус е намалял сред онези, които нямат работа, свързана с пациенти, като работници в магазин, шофьори на доставки и фризьори. За сметка на това, той се увеличава сред лекари, медицински сестри и здравни специалисти, казват от СНС.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК