Меркел: Изтървахме вируса, Германия седи върху буре с барут

Засилват се тревогите на германския канцлер

27.01.2021 | 15:25 Редактор: Юлия Христова
Меркел: Изтървахме вируса, Германия седи върху буре с барут

"Изтървахме вируса, Германия седи върху буре с барут." С такива думи "Билдцайтунг" цитира канцлерката Ангела Меркел от нейно закрито съвещание с ръководителите на провинциите. Дори само половината от цитатите да са точни, това би означавало, че насреща си имаме една канцлерка, която окончателно е изгубила всякакво търпение. "Трябва да бъдем още по-строги, иначе след 14 дни ще се върнем там, където бяхме“, казала още Меркел.

Изтървахме ли наистина вируса?

Канцлерката явно е истински ядосана - показва го и реакцията ѝ срещу нестихващото желание на германците да пътешестват.

"По Коледа 50 000 души летяха до Канарските острови и до Малдивите“, казала още тя. И добавила, че сто пъти вече е задавала въпроса защо просто да не бъдат забранени такива пътешествия. На който, с намек за живота в някогашната ГДР, винаги ѝ отговаряли, че Германия все пак е свободна страна, пише DW.

Ако всички тези реплики наистина са били разменени по този начин и ако Меркел действително всеки път получава все същия отговор, тогава огорчението ѝ е основателно. Та нали и десните екстремисти, които отричат пандемията, често припомнят гедерейската биография на Меркел - особено когато тя настоява за ограничения, които те възмутено отхвърлят като посегателство срещу гражданските права.

Меркел не желае да завърши кариерата си като канцлерка, която на последните метри се е провалила в борбата срещу коронавируса. Още повече, след като първо успя да се наложи по време на финансовата криза, а после и в разгорещените спорове около бежанците през 2015 и в годините след това. Накрая пък дойде и Доналд Тръмп, чието президентство беше за Меркел всичко друго, но не и удоволствие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК