Щеше да бъде различно сега, ако всички бяха чули един лекар преди година

Д-р Камила Роте първа установява асимптоматичната зараза с коронавирус

27.01.2021 | 11:46 Редактор: Тодор Петров
Щеше да бъде различно сега, ако всички бяха чули един лекар преди година

На 27 януари 2020 година 33-годишен мъж пристига с колата си в Института за тропически болести към Мюнхенския университет. Веднага е приет в лабораторията за изследване, без въобще да влиза в чакалнята. 

Мъжът тъкмо е прекарал лек грип и само иска да разбере дали още е заразен. "Бях с пълен защитен костюм", спомня си д-р Камила Роте днес. "Както се оказа, за щастие, съм била облечена правилно", отбелязва ръководителката на отделението за тропическа медицина.

Към този момент тя още не мисли за новото заболяване на белите дробове, появило се отскоро в Китай, макар една китайска колежка на пациента да била тествана положително за заболяването - но едва след завръщането си в родината. 

По това време за новия вирус не се знае много - той дори още няма име. От китайския град Ухан се разпространяват драматични кадри от болниците, но това е някъде далеч. Камила Роте взима проба на мъжа и го изпраща вкъщи. Вечерта обаче ѝ се обаждат от отделението по микробиология на Бундесвера и ѝ съобщават, че става дума именно за новия вирус, пише "Дойче Веле".

Д-р Роте е наясно, че само китайската колежка би могла да зарази мъжа и започва да го разпитва. Той и други служители на фирмата "Webasto", трима от които са тествани положително на следващия ден, потвърждават, че жената изобщо не е имала симптоми на простуда - нито кашлица, нито хрема, нито прегракване по време на продължителните конференции и семинари. "Тогава вече се разтревожих", споделя Роте.

Тя стига до извода, че пренасянето на новото заболяване е възможно и без наличието на симптоми. Роте незабавно информира здравните служби и споделя с колегите си познанията, малко по-късно публикува и статия в реномираното издание New England Journal of Medicine. Отзивите на нейните познати лекари, занимаващи се с инфекциозни болести, са положителни. Но като цяло по света се отнасят с недоверие към нейното откритие и го поставят под въпрос.

Държавни представители от Великобритания и Швеция определили допитването, извършено от д-р Роте, като "погрешно", а това се оказало фатална заблуда. "Не се ядосах, но бях доста стъписана от това, че осъзнаването на този тривиален факт се оказа толкова трудно и че отказваха да ме чуят", споделя д-р Роте.

Тя все пак получава едно закъсняло признание за работата си: списание "Тайм" я подрежда сред стоте най-влиятелни личности на 2020 г., заради откритието на асимптоматичната зараза с коронавирус. Самата тя пък смята, че вирусът крие още изненади. Затова пледира за бдителност и за внимателно наблюдение на мутациите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години