Тийнейджърите по света са убедени: Глобалното затопляне вече е опасна ситуация

59% казват, че е необходима спешна реакция

27.01.2021 | 11:03 Редактор: Юлия Христова
Тийнейджърите по света са убедени: Глобалното затопляне вече е опасна ситуация

Тийнейджърите в някои от най-замърсяващите държави в света вярват, че глобалното затопляне вече е опасна ситуация, показва най-голямото досега проучване на общественото мнение.

В световен мащаб 69% от хората под 18-годишна възраст смятат, че изменението на климата е извънредна ситуация в сравнение с 58% от тези на възраст над 60 години, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от проучване, проведено сред 1,2 милиона души в 50 държави от Програмата за развитие на ООН и Оксфордския университет. Проучването не включва Китай, отговорен за най-големите емисии на парникови газове в света.

"Признаването на извънредната ситуация в климата е много по-широко разпространено, отколкото се смяташе досега“, заяви Стивън Фишър, професор по социология в Оксфордския университет и съавтор на изследването. "Също така установихме, че повечето хора очевидно искат силен и широко разпространен политически отговор“, добави той.

Като цяло 64% ​​от анкетираните смятат, че глобалното затопляне е опасна ситуация и от тях 59% казват, че е необходима спешна реакция. Опазването на земята и горите, увеличаването на възобновяемата енергия и използването на благоприятни за климата земеделски техники са най-предпочитаните решения. Принуждаването на компаниите да плащат за замърсяване получава висока подкрепа, особено в страните с високи доходи.

Цялата статия чететe в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК