Дистанционно честват 76-ата годишнина от освобождението на "Аушвиц"

Водеща тема на тазгодишното събитие ще бъде съдбата на децата в концентрационния лагер

27.01.2021 | 07:55 Редактор: Радостина Димитрова
Дистанционно честват 76-ата годишнина от освобождението на

Мероприятията по случай 76-ата годишнина от освобождението на нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц" ще бъдат проведени днес дистанционно, предаде ТАСС.

Решението бе взето от полските организатори от държавния музей "Аушвиц-Биркенау" заради пандемията от коронавируса.

"Във връзка с пандемията от коронавируса мероприятието по изключение ще бъде проведено не на място, а в интернет", заявиха те.

Водеща тема на тазгодишното събитие ще бъде съдбата на децата в "Аушвиц".

"В "Аушвиц" са били убити над 200 хиляди деца. Напълно невинни, добри, любопитни, обичащи близките си, доверчиви деца. Никога допреди това светът на възрастните, който толкова често е несправедлив и жесток, не е проявявал толкова силно своята безсърдечност и злоба. Това не може да бъде оправдано от никаква идеология, никакви съображения, никаква политика. Тази година искаме да посветим годишнината от освобождението на най-малките жертви на лагера", заяви директорът на музея Пьотър Цивински, цитиран от БТА.

Мероприятията по случай годишнината от освобождението на "Аушвиц" ще бъдат предавани на специалния сайт 76.auschwitz.org, а също така и в социалните мрежи.

В програмата е предвидено участието на оцелели от "Аушвиц".

Видеообръщения ще направят полският президент Анджей Дуда, посланикът на Русия в Полша Сергей Андреев и заместник-посланикът на Израел в Полша Тал Бен-Ари Яалон.

След официалната част е планирана онлайн дискусия на тема "Влиянието на войната и Холокоста върху оформянето на личността на детето" с участието на експерти и оцелели от "Аушвиц".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Много приказки
преди 3 години
И нито дума за най важното !Кой освободи Освиенцим ?Да не говорим че не е поканен на честването . Сигнализирай за неуместен коментар