Спират всички строителни дейности по граничните стени между САЩ и Мексико

Новият президент Джо Байдън спря строежа броени часове след инаугурацията си на 20 януари

26.01.2021 | 20:21 Редактор: Радостина Димитрова
Спират всички строителни дейности по граничните стени между САЩ и Мексико

Строителните работници на границата между САЩ и Мексико са били уведомени да спрат всички дейности по граничните стени до края на вторник, пише Washington Examiner.

Конгресменът Хенри Куелар, демократ от Тексас, заяви в изявление, публикувано късно в понеделник, че агенцията е уведомила федералните изпълнители, работещи с американската митническа и гранична защита, да спрат изграждането на високата от 18 до 30 фута част от стоманената стена в Калифорния , Аризона, Ню Мексико и Тексас.

Новият президент Джо Байдън спря строежа на стената по границата между САЩ и Мексико броени часове след инаугурацията си на 20 януари, което бе краят на едно от най-известните начинания на администрацията на Тръмп. Белият дом не разкри какво ще прави с договорите за останалите 290 мили, включително как ще плаща на работниците и за материали.

"Прокламацията изисква незабавно спиране на проектите за изграждане на стени, за да позволи внимателен преглед на законността на използваните методи за финансиране и договаряне и да се определи най-добрият начин за пренасочване на средства, които са били отклонени от предишната администрация за финансиране на изграждането на стени", се посочва в изпълнителна заповед на Белия дом, цитирана от "Фокус".

Вече са построени повече от 450 мили (около 725 километра), откакто бившият президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г. 738 мили (близо 1200 км) бяха финансирани за 15,5 милиарда долара, включително 10 милиарда долара, отклонени от Министерството на финансите и Пентагона. Монтираните до момента 450 мили са вместо старите огради и в новите зони. Само приблизително една трета от 738 мили ще минават в незащитени досега области на границата, въпреки че всички нови бариери са далеч по-добри от крехките, ниски огради, които са заменени.

Стената трябваше да обхване райони в четирите гранични щата с Мексико по дългата 2000 мили (3218 км) граница. Не са започнати проекти на канадската граница, тъй като незаконните преминавания там са рядкост.

"Системата на граничната стена", както я наричат служителите на службите за национална сигурност, включва физическата бариера, множество технологични опции, асфалтирани и чакълести пътища и осветление.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК