Моноклоналните антитела са новата надежда в битката с Ковид-19

Германия ще започне да прилага този вид лечение

26.01.2021 | 17:52 Редактор: Радостина Димитрова

Горила, лекувана със синтетични антитела в Съединените щати, оздравя от след заразяване с коронавирус. Лечението на основата на моноклонални антитела беше одобрено отвъд Океана през ноември.

Преди две седмици няколко горили в зоопарка в Сан Диего са дали положителни проби за коронавирус - първи случай на зараза сред подобни примати, живеещи в пленничество. 

"Изглежда инфекцията се е предала от служител в зоопарка, който също дал положителен резултат на теста за коронавирус, но бил без симптоми", заяви директорът на зоопарка Лайза Питърсън.

Заради напредналата си възраст 48-годишният Уинстън, представител на вида, е лекуван с коктейл от лекарства за сърце, антибиотици и синтетични антитела. И оздравява. Лечението с моноклонални антитела позволява да се намали драстично вероятността от хоспитализация.

"Терапията се прилага в началото на заболяването, през първите 10 дни, и е особено подходяща за хора над 65-годишна възраст и при придружаващи заболявания. Освен това намалява вероятността от хоспитализация с около 70%", каза главният изпълнителен директор на "Ели Лили" Дейвид Рикс.

През октомври то беше приложено експериментално и на бившия американски президент Доналд Тръмп. 

"Това беше премиера при него и показаха изключителната си ефективност. Моноклоналните антитела са бъдещето на медицината, мога спокойно да кажа", отбеляза имунологът акад. Богдан Петрунов.

Германия също ще започне този тип лечение. Правителството е закупило 200 000 дози за 400 милиона евро.

По думите на академик Петрунов моноклоналните антитела са едно от най-големите постижения на съвременната биотехнология и генетика.

"Това е медицина на бъдещето. Директно действие на антитялото точно там, където е необходимо да действа. Това е най-добрият имунологичен подход в лечението на всички заболявания. Тук не става въпрос за директно излекуване. Става въпрос за пресичане или прекъсване на целия възпалителен процес конкретно, ако говорим за коронавируса", допълни той.

Синтетичните антитела намират приложение и в лечението на много други вирусни и бактериални заболявания. Създаването на такива антитела обаче е изключително сложно, затова засега България може да се надява само на ваксините срещу Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК