Ледените покривки следват най-лошите сценарии за затопляне на климата

Земята е загубила 28 трилиона тона лед между 1994 и 2017 г.

26.01.2021 | 18:19 Редактор: Радостина Димитрова
Ледените покривки следват най-лошите сценарии за затопляне на климата

Скоростта, с която ледът по света изчезва, съвпада с "най-лошия сценарий за затопляне на климата", предупредиха британски учени в ново изследване.

Екип от университетите в Единбург и Лийдс и Университетския колеж в Лондон заяви, че скоростта, с която се топи ледът в световните полярни региони и планини, се е увеличила значително през последните три десетилетия.

Използвайки сателитни данни, експертите установили, че Земята е загубила 28 трилиона тона лед между 1994 и 2017 г. Процентът на загубите се е увеличил от 0,8 трилиона тона годишно през 90-те години до 1,3 трилиона тона годишно до 2017 г., с потенциално катастрофални последици за хората, живеещи в крайбрежните райони.

"Ледените покривки следват най-лошите сценарии за затопляне на климата, изложени от Междуправителствената група за изменение на климата (IPCC)", каза д-р Томас Слейтър, научен сътрудник в Центъра за полярно наблюдение и моделиране в Лийдс, цитиран от БГНЕС.

"Повишаването на морското равнище от такъв мащаб ще има много сериозно въздействие върху крайбрежните общности през този век", допълни той.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК