Иран: Байдън няма безкрайно дълго време, за да върне САЩ в ядрената сделка

Техеран очаква още Вашингтон да отмени наложените от Тръмп икономически санкции

26.01.2021 | 17:00 Редактор: Ивет Арабова
Иран: Байдън няма безкрайно дълго време, за да върне САЩ в ядрената сделка

Иран предупреди днес администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, че няма да разполага с безкрайно дълго време, за да се върне към подписаната през 2015 г. ядрена сделка между Техеран и световните сили, предаде Асошиейтед прес.

Иран каза още, че очаква Вашингтон бързо да отмени тежките икономически санкции, които бившият американски президент Доналд Тръмп наложи на ислямската република като част от политиката на максимален натиск, след като през 2018 г. оттегли САЩ от ядреното споразумение. Тръмп изтъкна иранската програма за балистични ракети като една от причините за оттеглянето на Вашингтон от споразумението, припомня АП.

Когато администрацията на Тръмп увеличи санкциите, Иран постепенно и открито престана да зачита свързаните със сделката ограничения върху ядреното му развитие. Днешното заявление на правителствения говорител Али Рабией е част от натиска, който Иран се опитва да упражни върху САЩ, за да накара администрацията на Байдън бързо да се върне към ядреното споразумение. Макар че Байдън обеща да се върне към споразумението, Рабией каза, че е необходима комуникация между Иран и новия президент на САЩ, предава БТА.

Очакваме официалното обявяване на позицията им, както и отмяна на санкциите, посочи говорителят на правителството в Техеран.

Междувременно, каза Рабией, Иран ще направи поредна крачка към отдалечаване от ядрената сделка, като наложи "ограничение" на инспекциите на ООН в края на февруари. През декември парламентът в Техеран одобри закон, според който част от инспекциите, които споразумението включва, ще бъдат преустановени през февруари, ако европейските държави, които са страни по него, не облекчат петролните и банкови санкции.

Снимка: Bloomberg/Caitlin Ochs

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК