Назрява скандал: Подозират, че дозите с ваксини за ЕС са в трети страни

Напрежението избухна само месец след старта на кампанията за имунизация

26.01.2021 | 13:59 Редактор: Юлия Христова

Европейският съюз излезе с остра реакция към Pfizer/Biontech и AstraZeneca, които обявиха съкращаване на доставките с ваксини за държавите от ЕС през първото тримесечие на годината.

Напрежението между Брюксел и производителите на ваксини избухна само месец след старата на кампанията за имунизация в съюза. Спънка в плана за ваксинация дойде и от AstraZeneca, чийто препарат се очаква да бъде одобрен скоро. От компанията обявиха, че до края на март ще бъде доставено по-малко от договореното количество дози. Появиха се съмнения, че те са били изпратени до държави извън ЕС

Брюксел обяви, че ще изисква от компаниите, произвеждащи ваксини срещу Ковид-19 в рамките на блока, да регистрират предварително всеки износ на дози за трети страни. Идеята получи подкрепа от здравния министър на Германия.

Журналистът Петър Пунчев, който живее в Дюселдорф, споделя, че страната е готова за масова ваксинация, но забавянето е осезаемо. 

"В момента в страната са ваксинирани 1,6 млн. души, което за една 80-милионна страна е малко. Всички смятат, че това не е достатъчно, но Европа беше потърпевша от некоректните доставчици на ваксини", каза Пунчев. 

Националната карантина в Германия беше удължена до 14 февруари. Решението беше взето заради мутацията на Ковид-19, която може да изправи здравната система пред още по-голям риск от претоварване. 

"Всичко обаче е затворено. Животът не е нормален, но германците го приемат философски", допълни Пунчев. 

В Нидерландия обаче мерките срещу Ковид-19 не се приемат философски. В Ротердам органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
bicbic
преди 3 години
Докато богати шейхове ни крадът ваксините ЕП спи, докога? Тези ваксини са разработени с нашите милиарди дадени на зелено!!! Тогава шейховете си пасяха камилите и пасуваха за финансирането в проучванията! На това трябва да се сложи край веднага. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 3
Това е добре
преди 3 години
Тъкмо по-малко ще умрат Натискат се , защото вярват сляпо , не четат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Ваксина
преди 3 години
В Европа се бавят, но в UAE са ваксинирани повече от 25 % от населението. Ето къде отиват ваксините ама ония надцакват с два три пъти по-висока цена. Сигнализирай за неуместен коментар