Германия, Великобритания и Италия превърнаха Полша в сметището на Европа

Играчите в незаконния бизнес с отпадъци знаят как да излъжат системата

26.01.2021 | 13:08 Редактор: Юлия Христова
Германия, Великобритания и Италия превърнаха Полша в сметището на Европа

Всяка година в Полша се изсипват хиляди тонове боклук от чужбина. По-голямата част от него идва от Германия - често нелегално. А Полша не успява да се справи дори със собствените си отпадъци.

В трапове и ями, по полета и в гори, край пътища и в изоставени стари складове: Полша е задръстена от боклуци. Тя внася тонове отпадъци от чужбина - от Великобритания, Италия, Австрия. Но най-много идва от Германия: 70 процента от вносния боклук в Полша идва от западната ѝ съседка.  

Сметището на Европа

По данни на Лявата партия, през 2018 година Германия е изнесла около 250 000 тона отпадъци в съседна Полша. Към тях се добавят и стара хартия и пластмаси, които не се нуждаят от специално разрешение за износ в страните от ЕС, т.е. става дума за боклук, който не се регистрира.

Освен това на операторите в Полша не им е разрешено да приемат или рециклират видовете боклук, който пристига в страната. А това означава, че той често е незаконен, казва Беата Меренда от оторизирания орган за защита на околната среда в Долна Силезия, който контролира вноса на отпадъци, влизащ в страната през Вроцлав.

Играчите в незаконния бизнес с отпадъци знаят как да излъжат системата, обяснява Меренда. "Така например те декларират стара пластмаса, а в действителност внасят битови отпадъци или бракувани коли", казва тя. 

Трудно е да се каже колко хиляди тона нерегламентиран боклук преминава границата по този начин. Или пък боклук с фалшиво описание. Меренда посочва, че 20-те внезапни проверки, направени от нейната агенция през 2019 година, са установили 14 случая на нелегален и неприкрит внос на отпадъчни течни субстанции, медицински и несортирани битови отпадъци, пише DW

"Германските компании могат да намалят наполовина разходите си за складиране на боклука, ако го изнасят при нас", твърди Меренда. А в Полша има хора, които приемат тези отпадъци с готовност.

Мръсният бизнес с боклуците

Това е доходоносен бизнес и за двете страни, дори и когато нарушават закона, казва Гжегож Виелгосницки, инженер-еколог в Технологичния университет в Лодз. Той дава следния пример: полска компания предлага на германски оператор да му откупи пластмасови отпадъци, които уж ще рециклира легално в Полша, след като си издаде разрешително. "В действителност обаче тази компания притежава единствено парцел земя и може би багер за разтоварване на отпадъците. И нищо друго", каза Виелгосницки. "Контролният орган също не проверява дали въпросната фирма разполага със съответното оборудване и съоръжения, но въпреки това издава разрешението за рециклиране. След това отпадъците обикновено просто се изгарят", казва той.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК