Антиваксъри в САЩ с истории за несъществуващи смъртни случаи

Правят сензация от всичко, което се случва, след като някой получи ваксина

25.01.2021 | 20:30 Редактор: Юлия Христова
Антиваксъри в САЩ с истории за несъществуващи смъртни случаи

Групи от антиваксъри експлоатират страданията и смъртта на хора, които случайно се разболяват, след като са получили своята доза от ваксината срещу Ковид-19, като заплашват да подкопаят най-голямата кампания за ваксинация в историята на САЩ.

В някои случаи активистите измислят истории за смъртни случаи, които дори не съществуват.

"Антиваксърите от десетилетия твърдят, че детските ваксини причиняват аутизъм, като използват фантастични конспиративни теории, включващи правителството, големите бизнеси и медиите. Сега същите тези групи обвиняват случайните медицински проблеми на пациентите, които са получили доза от ваксините срещу вируса, дори когато е ясно, че възрастта или основните здравословни състояния са виновни", обяснява Хотез. "Те ще направят сензация от всичко, което се случва, след като някой получи ваксина", обяснява д-р Питър Хотес, специалист по инфекциозни болести и автор на "Предотвратяване на следващата пандемия: Ваксинална дипломация във време на антинаука", пред CNN.

"Тъй като повече възрастни хора получават първите си дози, много хора неизбежно ще страдат от несвързани с ваксината  инфаркти, инсулти и други сериозни медицински проблеми. Те ще се дължат не на препарата, а по-скоро на възрастта и влошеното им здраве", казва епидемиологът Майкъл Остерхолм, директор на Университета Центърът за изследване и политика на инфекциозните болести в Минесота.

"Например в група от 10 милиона души близо 800 души на възраст между 55 и 64 години обикновено умират от инфаркти или коронарна болест за една седмица", каза Остерхолм. Служителите от общественото здравеопазване "не са готови" за настъплението на новини и истории в социалните медии, които да разпространяват невярна информация, категоричен е той.

"Медиите ще напишат, че Джон Доу е получил ваксината си в 8 часа сутринта и в 16 часа е получил инфаркт", каза Остерхолм в седмичния си подкаст "Те ще направят предположения, че това е причина и следствие. Служителите на общественото здравеопазване трябва да свършат по-добра работа, като информират за рисковете - реални и измислени - от ваксините", допълва Остерхолм, който беше член на консултативния съвет на президента Джо Байдън за коронавирус.

"Имате един шанс да направите първо впечатление", категоричен е той. "Дори да се върнем по-късно и да кажем: "Не, смъртните случаи нямаха нищо общо с ваксинацията, това беше коронарна артериална болест, щетите вече са нанесени."

Антиваксърските групи като Националния ваксинен информационен център и Детската здравна защита, създадени от Робърт Ф. Кенеди-Младши, вече разпалват опасенията за шепа смъртни случаи - най-вече в Европа.

В публикация в блог Кенеди се присмива на резултатите от аутопсията, според които смъртта на португалка не е свързана с ваксината. Той постави под съмнение изявленията на медицинските власти в Дания, според които смъртта на двама души след ваксинация се дължи на старост и хронични белодробни заболявания. А в интервю Кенеди заяви, че смъртта след ваксинация на няколко много крехки и неизлечимо болни пациенти в старчески дом в Норвегия са знак за опасност. Норвежки служители заявиха, че възрастните пациенти са починали от основните си заболявания, а не от ваксината.

Повече по темата четете в dnes.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК