10-годишно дете с Ковид-19 почина в Хърватия, нямало друго заболявания

Вероятно в случая става въпрос за мултисистемен възпалителен синдром

25.01.2021 | 12:14 Редактор: Ивет Арабова
10-годишно дете с Ковид-19 почина в Хърватия, нямало друго заболявания

Момче на 10 години с положителен тест за коронавирус е починало в Загреб. Според досегашната информация детето не е имало никакви други заболявания.

Вероятно става дума за рядко, тежко усложнение на Ковид-19, пише "Слободна Далмация“.

Хърватският здравен министър Вили Берош потвърди, че детето най-вероятно е починало от мултисистемен възпалителен синдром MIS-C, тоест мултисистемна възпалителна реакция, която според литературата е възможна при деца на възраст от 2 до 15 години. Наричат го и пост Ковид синдром, защото може да се появи и няколко седмици след заразяването и по време на възстановяването, пише Dnes.bg.

"При това състояние се стига до прекомерен възпалителен отговор в организма, който обхваща кръвоносните съдове и по този начин може да обхване много органи като сърцето, белите дробове, бъбреците и за съжаление нерядко завършва с най-тежкия изход", обясни Берош.

По данни от литературата смъртността от MIS-C при децата е ниска – около 1,5%. В САЩ са регистрирани 1 659 случая на MIS-C, като 26 деца са починали от това през 2020 г. В Словения пък  са регистрирани 48 такива случая, няма нито един летален изход.

Снимка: Bloomberg/Maja Rasic

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Горкото, да почива в мир! Сигнализирай за неуместен коментар