Ваксините и арестът на Навални - акценти в срещата на външните министри на ЕС

Ще бъде обсъдена и Конференцията по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата

25.01.2021 | 07:27 Редактор: Никола Симеонов
Ваксините и арестът на Навални - акценти в срещата на външните министри на ЕС

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз се събират днес в Брюксел за първото за тази година редовното заседание на Съвет "Външни работи". Сред участниците е и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Акцент в разговорите ще бъде стратегията на ЕС за споделяне на ваксини срещу коронавируса и арестът на руския опозиционен политик Алексей Навални.

Все още не е ясно дали министрите ще се споразумеят да включат нови лица в санкционния списък на Русия по повод ареста на Навални и многобройните арести след протестите, които обхванаха цялата страна в събота. На заседанието ще бъде дискутирано и сътрудничеството с Великобритания в областта на външната политика и сигурността. 

Ще бъде обсъдена и подготовката на Конференцията по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата в Глазгоу, която трябва да се състои през ноември тази година.

Министрите ще приветстват връщането на САЩ към Парижкото споразумение по климата и ще приемат заключения по темата за климатичната и енергийна дипломация

Снимка:: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК