Има ли българска следа в безпрецедентния политически скандал в Нидерландия?

Марк Рюте подаде оставка след разследване на Миролюба Бенатова

24.01.2021 | 15:00 Редактор: Ралица Братанова

Има ли българска следа в безпрецедентния политически скандал в Нидерландия, който доведе до оставка на правителството на Марк Рюте?

Причината - източване на социалната система. Още през 2013 г. журналистът Миролюба Бенатова разказа как българи източват пари от там, като подават неверни декларации за помощи. 

Миролюба Бенатова започва да работи по случая през 2013 година. Разбира за източването на нидерландската социална система от дописка на журналиста Красимир Крумов. Той разказва за двама задържани в Шуменския арест.

"Аз много често започвам своите материали и разследвания от много малки, кратки информации. И този случай беше такъв, просто реших да задълбая, да видя какво има зад тази кратка информация", споделя журналистът.

Днес, 8 години по- късно, разкритията на журналистката най-вероятно стоят в основата на политическата криза.

"Един от зам.-министрите беше на ръба да подаде оставка, седмици наред се говореше за това. Имаше и колеги, които дойдоха, купиха материал от нас, провериха на място - видяха "да,така е". Още 2013 г. тази тема беше голям скандал, провокиран от нас там", коментира Бенатова.

"Правителството подава оставка заради допуснати големи грешки. В резултат на това хиляди семейства имат сериозни парични проблеми от години. Много политици вярват, че правителство, което е допуснало толкова големи грешки, не трябва да остане", коментира Марк Рюте.

След разследването на Бенатова се променя начинът, по който властите в Нидерландия отпускат помощите. Държавата там обаче изпада в другата крайност и ощетява хиляди.

Бенатова разказва, че не е лесно да се правят разследвания, които са водени само от обществения интерес.

"Освен репортерът да бъде активен, буден и да бъде почтен, много е важно и ръководството на медията да застава зад подобен тип журналистически стремежи", смята тя.

Все още няма ново правителство в Нидерландия, към момента няма и предложение за нов състав на кабинета. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Много ясно, навсякъде има българска следа Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не сме само ние с корумпирани управляващи,но по света хората имат закони,докато у нас не е така.Самата Миролюба каза че по-лесно бижмогла да работи в чужбина отколкото тук. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
истината
преди 3 години
Журналистиката не е да се подагравате с хората, а да напишете цялата истина от край до край. Статията все едно е 150% окастрена. НО да погледнем бг. политиците не са ли те като дргите отвъд границите на държавата /Кой и защо искаше да става директор на Пирогов и т.н./. Лесно е да видиш проблемите но друго е да осъзнаеш защо ги и има за кого ги има проблемите в социалната и здравна система, и законно ли се решават в ЕС за всички етинически и социални групи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
БОЙКО
преди 3 години
Пратете им Б.Б. ДА ГИ ОПРАВИ....... Сигнализирай за неуместен коментар