Франция обмисля трети локдаун, Острова - извънредно положение до юли

На този фон известно облекчаване на мерките в Гърция

24.01.2021 | 14:20 Редактор: Ралица Братанова

Франция обмисля нова трета карантина заради новия щам на коронавируса, който, според първоначални изследвания, е и по-опасен. Великобритания удължава извънредното положение до юли. 

Обмисля се хората, които пристигат във Великобритания от страни с висок риск от заразяване с коронавирус, да се карантинират в хотелите за 10 дни.

А според британски медии правителството е удължило срока, свързан с извънредните мерки, до 17 юли. Така на практика дотогава могат да останат затворени заведенията и магазините. 

Разпространението на новия британски щам на коронавируса във Франция заедно с този, намерен в Южна Африка е изключително бързо. Очаква се обръщение към нацията на президента Еманюел Макрон. 

Възможно е обаче мерките по време на третата карантина да са по-меки - като някои магазини да бъдат отворени за няколко часа на ден. 

На този фон известно облекчаване на мерките в Гърция. От понеделник в Гърция в един автомобил ще могат да пътуват повече хора, но задължително с маски. 

В леките коли са позволени двама пътници, а в автомобилите, тип ван - трима. Глобата за неспазване на наредбата е 300 евро за всеки пътник в автомобила.

Училищата отварят на 1 февруари при стриктни мерки, решиха от министерството на образованието.  А полицейският час за пръв път след Втората Световна война вече е факт.

От 21:00 ч. до 4:30 ч. местно време е забранено излизането от домовете, за нарушителите има глоба от 95 евро. Очаква се мярката да се прилага поне до 9 февруари. 

Хората, които разхождат кучета, няма да имат нужда да представят разрешение да излязат от дома си.

В Чехия ресторанти и пъбове отново отвориха врати, за да протестират срещу правителствените рестрикции. Отворените заведения може да бъдат глобени максимум със 765 евро. А в Израел започна ваксиниране срещу коронавируса на младежите на възраст от 16 до 18 години. 

Това е пореден етап от националната кампания, която вече обхвана една четвърт от населението. От първите ваксини на 20 декември миналата година досега са имунизирани около 2,5 милиона души от общо 9-милионното население на страната. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Наистина Франция се напълни много с всякъкъв народ и трябва малко да се позатворят за да се оправят иначе ще станат огнище на зараза... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Пак ще сме под запрещение :( Сигнализирай за неуместен коментар