В Бутан чакат ден, който носи късмет, за да започнат ваксинацията

В малкото азиатско кралство проблемите с коронавируса не са сериозни

24.01.2021 | 10:35 Редактор: Ралица Братанова
В Бутан чакат ден, който носи късмет, за да започнат ваксинацията

Макар в кралство Бутан първите ваксини срещу коронавирус вече да са доставени, имунизацията ще започне едва в средата на март. За старта на кампанията е избрана специална дата, която носи много късмет според будисткия календар, както съобщава сайтът на здравното министерство на малката хималайска държава, пише "Дойче веле".

Според най-значимата будистка институция в страната, времето между 14 февруари и 15 март е особено неподходящо за начало на ваксинациите. Бутан планира да изчака този период да премине, за да може да проследи и оцени успехите при имунизацията в другите държави.

Ваксините са подарък от Индия

Концепцията за ваксинация на правителството на Бутан предвижда цялото население - около 730 000 души - да бъде ваксинирано наведнъж, с изключение на децата и юношите под 18 години, бременните жени и кърмачките. За останалите 530 000 жители на Бутан ще са необходими 1,2 милиона дози ваксини, казват властите.

В сряда Бутан е получил 150 000 дози от Индия. Доставката на ваксината на AstraZeneca, произведена в института "Серум" в Индия, е подарък от правителството в Делхи. Както се вижда от кадри на агенция "Ройтерс", кутиите с ампулите са били натоварени на летището в Мумбай.

Като част от програмата "Добросъседството на първо място" Индия предоставя безплатно на по-бедните околни държави ваксини срещу коронавирус. Освен Бутан, първата си доставка вече са получили Малдивите, Непал и Бангладеш. Мианмар и Сейшелските острови също са в списъка. Според съобщенията в медиите, в Шри Ланка и Афганистан все още се чака одобрение .

В Бутан коронавирусът е под контрол

Правителството на Бутан може да си позволи да изчака, преди да започне ваксинацията - ситуацията в малката държава е под контрол. Според университета "Джонс Хопкинс", в Бутан досега са регистрирани 850 случая на зараза с коронавирус. И само един смъртен случай.

Първият заразен в Бутан беше регистриран през март миналата година: американски турист бе донесъл вируса от съседна Индия. Малко след това границите бяха затворени за чужденци. Но завръщащите се студенти от Великобритания и от други страни допринесоха за разпространението на заразата.

В края на 2020 година в кралството беше наложен пълен локдаун. Премиерът Лотай Церинг го обяви в телевизионно обръщение и настоя отговорните лица в различните дзонгди, както се наричат ​​манастирските региони, да подготвят всичко така, че изолацията с всичките ѝ ограничения да бъде поносима за населението.

Щастието е по-важно от икономическия растеж

Малкият Бутан, който се управлява демократично само от около дванадесет години насам, е единствената държава в света, в която щастието на хората е по-важно от икономическия растеж. Според конституцията, то се измерва като брутно национално щастие.

Изследователите на щастието редовно изпращат ученици във високопланинския регион, където будизмът е държавна религия. Те задават на хората различни въпроси, като например дали имат достатъчно вода и дали се чувстват в безопасност от духове след залез слънце.

Последните проучвания показват, че около 90 процента от хората в Бутан се чувстват частично, преобладаващо или дори изключително щастливи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК