Италия нареди на TikTok да блокира потребителите с непотвърдена възраст

Решението на италианския регулатор идва след случай на смърт заради задушаване на 10-годишно момиче в Палермо

23.01.2021 | 18:00 Редактор: Ралица Братанова
Италия нареди на TikTok да блокира потребителите с непотвърдена възраст

Регулаторът за поверителността на данните в Италия нареди на видео приложението TikTok да блокира акаунтите на всички потребители в страната, чиято възраст не може да потвърди, след като 10-годишно момиче, ползвало приложението, почина, предава Ройтерс.

В изявление на институцията се посочва, че въпреки че TikTok се е ангажирал да забрани регистрацията на деца на възраст под 13 години, това правило е лесно да бъде заобиколено.

Срокът за блокиране на непотвърдени потребителски акаунти в Италия е 15 февруари, пише Investor.bg.

Говорител на TikTok в Италия казва, че компанията анализира съобщението, получено от властта.

"Поверителността и безопасността са абсолютни приоритети за TikTok и ние непрекъснато работим за укрепване на нашите политики, нашите процеси и нашите технологии, за да защитим нашата общност и по-младите потребители," казва се в отговор на компанията на запитване на информационната агенция.

Собственост на китайския конгломерат ByteDance, TikTok бързо увеличава популярността си по целия свят, особено сред тийнейджърите.

Решението на италианския регулатор идва след случай на смърт заради задушаване на 10-годишно момиче в Палермо, Сицилия. Родителите на детето казват, че то е участвало в предизвикателство на TikTok, като е поставило колан на врата си и е задържало дъха си, докато се е записвало на видео с телефон.

"TikTok беше нейният свят. И YouTube. По този начин тя прекарва времето си“, коментира бащата на детето, цитиран от вестник Corriere della Sera.

Прокурорите са започнали разследване за евентуално подбуждане към самоубийство и търсят дали някой е поканил момичето да участва в предизвикателството.

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК