Да се излекуваш от Ковид-19 не означава непременно, че си здрав

Всеки трети преболедувал вируса се връща в болница

24.01.2021 | 09:06 Редактор: Ралица Братанова
Да се излекуваш от Ковид-19 не означава непременно, че си здрав

Измина една година, откакто в Европа беше регистриран първият случай на зараза с вируса Sars-CoV-2. Постепенно започнахме да трупаме знания за него, но и до днес все още много въпроси остават без отговор.

Броят на заразените в света междувременно гони 100 милиона, по данни на американския университет "Джонс Хопкинс". Половината от тях са се излекували.

Няколко изследвания показват, че коронавирусът нанася дълготрайни щети - физически и психически. Понякога дори с летален изход. Тъй наречените симптоми Long Covid-19 или Post-Covid-19 все още не са достатъчно добре проучени, но пък е ясно, че те засягат почти цялото тяло: дихателните пътища, сърдечно-съдовата система, кожата, мускулите и обмяната на веществата, пише "Дойче веле".

Наблюдават се и психически и неврологични последици, посочват експертите от СЗО. Например загуба на концентрация, загуба на вкус и обоняние, умора, безсъние и посттравматични смущения.

Всеки трети излекуван се връща в болница

Изследване на университета в Лестър и на британската статистическа служба ONS е показало, че почти всеки трети излекувал се от Ковид-19 пациент отново се връща в болница в рамките на 5 месеца след изписването му - често заради проблеми с различни органи. Почти всеки осми от тях дори е починал вследствие на тези увреждания.

Въпреки това не е бил регистриран като жертва на вирусното заболяване, казва пред германската обществено-правна телевизия АРД Амитава Банерджи, която е сред авторите на проучването.

Наблюдавани са били 47 780 пациенти, лежали в болница между 1 януари и 31 август 2020 година с диагноза Ковид-19. Делът на онези от тях, на които се е наложило повторно хоспитализиране, е бил от три до пет пъти по-висок, отколкото в друга, референтна група пациенти. Веднага прави впечатление един факт: особено силно засегнати от повторно хоспитализиране са били пациентите под 70 години и представителите на етническите малцинства.

От ONS също регистрират здравословни проблеми, появили се след прекарано боледуване от Ковид-19: при всеки пети са се проявили симптоми пет седмици след оздравяването, а при всеки десети - до 12 седмици по-късно. Голяма част от тях са се оказали с проблеми с обмяната на веществата, сърдечно-съдовата система, черния дроб или бъбреците. До подобни резултати стига и едно изследване от Италия, според което много от симптомите не са изчезнали след изписването на пациентите от болница.

Едно е сигурно: рискът е голям

В Германия липсват такива задълбочени наблюдения. Късните последици от заболяването не се регистрират, затова и засегнатите с повторна симптоматика статистически се смятат за излекувани. В момента се обсъжда възможността дългосрочните последици също да бъдат изследвани. Изследване на една от големите здравни каси в Германия (DKV), анализирала данните на около 10 000 пациенти, сочи, че немалко от тях не са били напълно оздравели и след изписването им. При тях сумите за здравни услуги, плащани от касата, са се увеличили средно с над 50 процента.

Накратко: все още знаем твърде малко за средносрочните и дългосрочните последици от болестта. Данните от съответните проучвания, правени в чужбина, обаче сочат, че рискът е голям.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК