Гниеща риба, фалиращ бизнес и куп бюрокрация - последиците от Brexit за Острова

Излизането от ЕС и пандемията тласкат британската икономика към рязко свиване

24.01.2021 | 11:15 Редактор: Ралица Братанова
Гниеща риба, фалиращ бизнес и куп бюрокрация - последиците от Brexit за Острова

Призракът на Brexit ще надвисва над Великобритания още дълго време. Въпреки всички хвалебствия, направени от премиера Борис Джонсън в търговската сделка с Брюксел в навечерието на Коледа, неизбежната реалност от напускането на митническата и регулаторна територия на Европейския съюз вече започна да се проявява.

Въпреки многократните твърдения на Джонсън, че Brexit е чудесна възможност за британските износители и би довел до някакъв вид съживяване на свободната търговия, реалността е съвсем различна: прясно уловената риба се оставя да изгние, тъй като износителите не могат да ги отведат до Европейския съюз, докато логистичните фирми са скептични, че както вносът, така и износът ще бъдат жизнеспособни за много бизнеси в дългосрочен план. 

"Имахме изцяло нова система за износители, която не беше тествана преди употреба. Резултатът, донякъде неизбежен, беше, че веднага започна да се обърква. За броени дни преминахме от възможността да изпращаме прясна храна в Мадрид с един покривен лист документи. Сега има приблизително 26 стъпки за всяка транзакция", казва Джеймс Уидърс, главен изпълнителен директор на Scotland Food.

Brexit и пандемията от коронавирус тласкат британската икономика към рязко свиване през първото тримесечие, според данните, публикувани в петък от IHS Markit, предава CNN.

Макар че би трябвало да предизвика смущение за премиера, че сделката му е затруднила живота на много от индустриите, които той е отстоявал след Brexit, публичните изявления на Джонсън по въпроса предполагат, че той не е наясно с реалността, пред която са изправени много хора.

Когато беше помолен за коментар относно непосредствените последици от търговските бариери, приложени в резултат на сделката, говорител на правителството на Обединеното кралство заяви пред CNN Business:

"От самото начало бяхме наясно, че ще напуснем митническия съюз и единния пазар, което означаваше, че ще има нови процеси след края на преходния период. Те бяха широко съобщени чрез нашата обществена информационна кампания."

Между автомобилните компании и логистичните фирми също съществува истинска загриженост, че нещата ще се влошат много през следващите месеци.

Източници в засегнатите сектори коментират, че британските потребители все още няма да почувстват много смущения, тъй като януари обикновено е тих месец в пристанищата, а Обединеното кралство прави запаси от стоки, за да се подготви за евентуален Brexit без сделка.

Но това може да се промени с увеличаването на обема на търговията през следващите месеци, което поставя граничните системи под допълнителен натиск.

Това може да доведе до постепенно намаляване на разнообразието от пресни продукти, достъпни за британските купувачи. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Той прецака ней-вече Шотландия. Първо ги прилъгаха да не се отделят, после ги сюрпризираха, че ще се отделят от ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар