AstraZeneca съкращава доставките на ваксината си за ЕС с 60%

Като причина от компанията посочват производствени проблеми

23.01.2021 | 13:30 Редактор: Ралица Братанова

Втори производител на ваксини срещу Ковид-19 предупреждава за проблеми с доставките в Европейския съюз. Заради производствени проблеми AstraZeneca ще достави с 60% по-малко ваксини от предварително предвидените за ЕС през първото тримесечие на годината.

До края на март от препарата ще бъдат осигурени 31 милиона дози, а не 80 милиона. Европейската агенция по лекарствата обяви, че може да вземе решение за ваксината на AstraZeneca в края на месеца.

Някои държави предприемат строги мерки след като стана ясно, че новият щам, който беше открит във Великобритания, е по-смъртоносен.

 В Нидерландия от днес влиза в сила забрана за всички полети от Обединеното кралство, Южна Африка и страните от Южна Америка, за да се предотврати разпространението на нови щамове на коронавирус. От своя страна Франция въвежда по-строги ограничения за пътуване - изисква отрицателен PCR тест.

С около 30 процента по-смъртоносен е новият вариант на коронавируса, сочат първоначалните изследвания на британските учени. Това стана ясно по време на обръщение към нацията от премиера Борис Джонсън.

"Освен че се разпространява по-бързо, сега също изглежда, че има някои доказателства, че новият вариант, идентифициран за първи път в Лондон и югоизточна Англия, може да бъде свързан с по-висока степен на смъртността", заяви той.

Математици са сравнили смъртността при хора, заразени с новата и старата версия на вируса. Досега се смяташе, че новият щам е между 30 и 70% по-заразен. Главният научен съветник на правителството заяви, че данните все още не са окончателни.

Очаква се ваксината Pfizer и Oxford-AstraZeneca да работи срещу мутацията, която се появи за първи път в Обединеното кралство.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК