Бъфет предпочита да инвестира в злато, отколкото в биткойн

Въпреки това той нарича редкия жълт метал "непродуктивен актив"

23.01.2021 | 08:50 Редактор: Ивет Арабова
Бъфет предпочита да инвестира в злато, отколкото в биткойн

Уорън Бъфет шокира света, когато неговият Berkshire Hathaway разкри, че има огромен дял в канадската компания за добив на злато Barrick Gold. Бъфет има дълга история като противник на инвестирането в злато. До инвестицията на Berkshire в Barrick, Оракулът от Омаха никога не е инвестирал в редкия жълт метал или някой от свързаните с него активи.

Бъфет не е фен на златото. Вероятно той не е взел директно решението да инвестира в Barrick, но фактът, че не е бил против, е повече от достатъчен за феновете му да тръгнат по неговите стъпки, пише The Montley Fool Kанада.

От друга страна, биткойн отново предизвиква лудост сред инвеститорите. Ако сте последовател на Бъфет, може да ви е интересно какво мисли той за актива и дали трябва да инвестирате в криптовалутата.

Бъфет нарича златото непродуктивен актив, който според него не носи възвръщаемост с течение на времето. Преди няколко десетилетия облигациите бяха по-добра инвестиция, но Berkshire се оттегли от тях през последните години поради ниските лихвени проценти. И сега стои въпросът дали Бъфет не е започнал да предпочита златото пред дълговите ценни книжа с фиксиран доход.

Инвестицията на Оракулът от Омаха в Barrick беше изненадваща, идвайки през период, когато цените на суровината бяха над 2000 щатски долара. Оттогава обаче цените на златото се върнаха към нивото от 1800 щатски долара. Отчетът за третото тримесечие на 2020 г. на Berkshire разкри също, че Бъфет е намалил инвестицията си в акциите на Barrick на около 40% от първоначалните, информира Bloombergtv.bg.

Ами биткойнът?

Биткойн достигна най-високата си цена за всички времена от почти 40 797,61 щатски долара през януари. Но наскоро криптовалутата направи внезапно отстъпление от 13% и спадна до 35 595 щатски долара за броени дни. Внезапният скок и спад в оценката на дигиталния актив е ясен знак, че това не е инвестиция, на която може да се разчита за дългосрочен растеж на капитала.

Въпреки че много инвеститори може да третират виртуалната валута като заместител на златото като сигурен актив, биткойн не притежава никаква осезаема стойност. Цените на криптовалутата разчитат изцяло на вярата на инвеститорите. Биткойнът е твърде непредсказуем, за да може инвеститорите да разчитат на него като на жизнеспособна дългосрочна инвестиция.

Уорън Бъфет дори сравнява биткойн с отрова за плъхове в един момент. Въпреки позицията си по отношение на златото, решението на Оракулът от Омаха да инвестира в Barrick Gold показва, че той го смята за по-добра инвестиция от криптовалутите.

Снимка: Bloomberg/Andrew Harrer

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК