Рекорд в Израел: Ваксинираха 224 000 души за ден

За успеха на кампанията в страната допринася нейната силна и високо дигитализирана здравна система

22.01.2021 | 15:38 Редактор: Ивет Арабова
Рекорд в Израел: Ваксинираха 224 000 души за ден

Израел ваксинира срещу коронавирус 224 000 души само за един ден, написа днес в Twitter здравният министър Юли-Йоел Еделщайн, цитиран от ДПА.

С това число имунизирани, което е за вчерашния ден, общият брой на хората с поставена първа доза от ваксината става 2,4 милиона, а 850 000 души са получили и двете дози.

Израел започна кампанията си за ваксинация на 19 декември и напредва с безпрецедентни темпове. За сравнение в Германия, с население девет пъти по-голямо от това на еврейската държава, първата доза от ваксината е поставена на 1,3 милиона души, а 78 000 са получили и двете дози, необходими за пълна имунизация.

Израелските власти поръчаха достатъчен брой дози от ваксината доста по-рано и сключиха сделка с производителя Pfizer за предоставяне в замяна на това на медицински данни.

Според експерти за успеха на ваксинационната кампания в страната допринася нейната силна и високо дигитализирана здравна система. Израел в момента преживява трета вълна на инфекцията и е въвел карантина, която е в сила до края на януари. На гражданите е разрешено да се отдалечават на не повече от километър от домовете си, предава БТА.

Още 7099 новозаразени бяха регистрирани днес. Много от новите случаи са в ултраортодоксални общности, където големи семейства често живеят в малки жилища и пренебрегват въведените от властите правила, следвайки предписанията на духовните си лидери. Много ултраортодоксални евреи отказват също да се ваксинират.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК