ЕС няма да иска сертфикат за ваксина при пътуване, но само засега

Засега той ще бъдат използван само за медицински цели

22.01.2021 | 13:28 Редактор: Тодор Петров

Засега сертификатите за ваксините няма да се използват при пътуване. За това се разбраха европейските лидери по време на видеоконферентна среща на върха снощи.

В продължение на 4 часа те обсъждаха с повишена тревога пандемията от Ковид-19 и мутирането на вируса. Под внимание беше взето постигането на съгласие за общ стандарт за сертификати за ваксини. 

Гърция и Испания предложиха притежателите му да могат да пътуват, избягвайки изискванията като отрицателен PCR-тест или карантина. Засега обаче ще бъдат използван само за медицински цели. 

"На по-късен етап ще видим дали и при какви други обстоятелства могат да се използват тези сертификати", посочи Мишел Барние. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България е готова с дигитален паспорт и сертификат за ваксинация, но остана скептичен, че ще бъде постигнато единодушно решение по идеята на Атина и Мадрид. 

"Това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение", коментира той.

Заради мутацията на вируса и бързото му разпространение, евролидерите договориха въвеждането на нови тъмночервени зони на картата с цветовете, които ще показват регионите с най-високо ниво на заразени. 

От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че страните членки не бива да затварят границите си, за да се избегне икономически и транспортен хаос. По думите ѝ е необходимо ограничаване на несъществените пътувания. 

"Всички пътувания, които не са неотложни, трябва да бъдат сериозно ограничени, както в рамките на самите страни, така и в целия Европейски съюз", категорична е тя.

От срещата на върха стана ясно още, че Брюксел настоява сроковете за доставка на ваксините да се спазят и имунизацията да се ускори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК