Смърт след ваксиниране - истина или антиваксърска кампания

Случаите в Норвегия сериозно разбуниха духовете

22.01.2021 | 12:14 Редактор: Тодор Петров
Смърт след ваксиниране - истина или антиваксърска кампания

Преди дни стана ясно, че 23-ма възрастни норвежци са починали малко след ваксинация срещу Ковид-19. Сега Норвегия проучва случая, за да установи дали смъртта е била предизвикана от ваксината. 

Норвежките власти неизменно повтарят, че подобна връзка засега не е доказана. А норвежкият портал Faktisk.no публикува статия, която обстойно проверява фактите. 

В момента се проверяват общо 13 смъртни случая. Според Faktisk.no обикновено в страната на седмица умират средно между 300 и 400 обитатели на старчески домове, предаде DW.

Норвежкият здравен институт (Folkehelseinstituttet) допълни своите указания за ваксиниране и обърна специално внимание на това, че при тежко болни хора с крайно разклатено здраве и най-дребните неблагоприятни ефекти от ваксинирането - като алергична реакция - могат да доведат до сериозни последици. При тях положителният ефект от ваксината може и въобще да не се прояви. 

Норвежките експерти смятат, че в отделни случаи навярно е имало такава връзка, тъй като е ставало дума за много тежко болни и много възрастни хора. Независимо, че окончателен резултат от проучването още няма, в социалните медии и сред антиваксърите вече засилено се разпространяват слухове и подклаждат страхове, а смъртните случаи се представят като непосредствен резултат от ваксинирането.

Непотвърдени съобщения от Израел, че там са починали хора вследствие на ваксинирането, също предизвикаха много шум. В страната са ваксинирани над 27% от населението, сред които и най-възрастните хора.

В Германия също има починали след ваксинация. През първите 18 дни от началото на имунизационната кампания бе съобщено за 10 смъртни случая. Става дума за хора на възраст между 79 и 93 години, които са починали в рамките на четири дни след поставянето на ваксината.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години