Срещу "винаги на линия": Искат закон за правото на откъсване от работа

Хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват извън работното им време 

21.01.2021 | 20:20 Редактор: Тодор Петров
Срещу

Европарламентът призовава за закон на ЕС, който предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства, без да се сблъскват с отрицателни последици.

В своята законодателна инициатива, приета с 472 гласа "за", 126 "против" и 83 "въздържал се", членовете на ЕП призовават Комисията да предложи законодателен акт, който позволява на хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват извън работното време. 

Той следва също да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка.

"Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги "на линия" и от прекалено дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на откъсване от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера", заяви докладчикът Алекс Аджус Салиба.

•    Тенденцията „винаги на линия“ увеличава риска от депресия, тревожност и изтощение
•    Закон на ЕС трябва да определи минимални изисквания за работа от дома
•    Без последици за работниците, които упражняват правото си на откъсване от работната среда

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК