Екипът на Байдън: Транссексуален, индианка, лица от кабинетите на Обама и Клинтън

Президентът на САЩ прави завой към миналото с членовете на правителството

21.01.2021 | 18:45 Редактор: Ивет Арабова

Екипът на президента на САЩ Джо Байдън ще работи под мотото "Америка се завръща". Постът държавен секретар заема Антъни Блинкън, който дълги години служи като дипломат и служител в националната сигурност. Извън политиката той обича джаз музиката и е известен с изпълненията си. Композира и рок балади.

Ейврил Хейнс - служител по националната сигурност в администрацията на Барак Обама, става първата жена, която влиза в ролята на директор на Националното разузнаване. Байдън прави завой към миналото с членовете на правителството си. Причината - наличието на бивши официални лица от предишните два кабинета на демократи - на Барак Обама и Бил Клинтън. Директор на ЦРУ става ветеранът-дипломат Уилям Бърнс.

"Администрацията на Байдън предлага шанс да преоткрием американската външна политика, за да ни даде възможност да се ориентираме в този по-сложен и конкурентен пейзаж", коментира Бърнс.

В своята 33-годишна дипломатическа кариера Бърнс е бил също посланик в Йордания и главен преговарящ на тайните разговори, довели до ядрената сделка с Иран през 2015 г. Новосъздаденият офис за климатична дипломация ще бъде зает от Джон Кери. 

Начело на Министерството за имиграционните политики в страната е предложен Алехандро Майоркас - първият латиноамерикански ръководител на този пост, който е бил ръководител на митническата и имиграционна служба на САЩ. За министър на отбраната е предложен генерал Лойд Остин, който в продължение на четири десетилетия служи в армията на САЩ. По време на кариерата си той е отговарял за военната стратегия срещу "Ислямска държава". Ако номинацията му бъде потвърдена от Сената, той ще бъде първият чернокож и третият военен на този пост след Джордж Маршал през 1950 и Джеймс Матис през 2016. 

Министър на вътрешните работи се очаква да бъде Деб Халанд - първата индианка, назначена на пост във федералното правителство. 

"Глас като моя никога не е бил важен в кабинета на министъра на вътрешните работи. Ще се боря за всички нас, нашата планета и цялата ни защитена земя“, заяви Халанд. 

За министър на здравеопазването Байдън посочи настоящия главен прокурор на щата Калифорния Хавиер Бесера. Той е известен опонент на досегашния президент Тръмп и заведе повече от 100 дела срещу федералното правителство заради решения, засягащи миграцията и здравеопазването. В правителството ще влезе и първият транссексуален служител – Рейчъл Ливайн, преди операцията за смяна на пола - Ричард. Тя е професор по педиатрия и психиатрия. Има научни разработки на представители на гей общността. Ще заеме поста на помощник-министър на здравеопазването. 

"Отхвърлям напълно идеята, че някой, който страда от разстройство или употребява наркотици, не си струва да се спаси. Всеки заслужава шанс за възстановяване", коментира Рейчъл Ливайн.

За финансов министър е предложена Джанет Йелън. Тя ще бъде първата жена на поста. Между 2014 и 2018 г. тя беше и първата жена председател на Федералния резерв.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg/Al Drago

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
минувач
преди 3 години
Ужас! склери и стари чанти ша управляват кравария! чекайте + световна !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Трансгей Джендър
преди 3 години
Ауууу, супер, да живей либералната демокрация ! I got the power.... ууууууеееуееуее... !! Сигнализирай за неуместен коментар