За часове Байдън подписа 17 указа и отмени ключови политики на Тръмп

Той сложи край на забраната за пътуване, засягаща страни с преобладаващо мюсюлманско население

21.01.2021 | 13:47 Редактор: Юлия Христова

Съединените щати вече са с нов президент. Още в първите часове на Джо Байдън на поста, той отмени някои ключови политики на предшественика си Доналд Тръмп. И подписа 17 указа, с които дава приоритет на борбата с коронавируса и климатичните промени. А в деня на встъпването му в длъжност се стигна до напрежение и нападение срещу щаба на Демократическата партия в Орегон, щата Портланд. Протестиращи изпочупиха прозорците на сградата и изрисуваха фасадата ѝ.

Според новата администрация именно част от тях са причинили най-голямата вреда на нацията. Първият ход на Джо Байдън е насочен към обръщане на дневния ред в областта на околната среда и пълен обрат в антимиграционната политика на Тръмп. 

"Няма време, трябва да действаме от днес. Ще започна, като спазя обещанията, които дадох на американския народ", посочи държавният глава.  

Байдън вече подписа и нови мерки за справяне с кризата с коронавируса. Задължително става носенето на маски във федералните сгради. Спира се и процесът за изтегляне на страната от Световната здравна организация. Ход, който беше приветстван от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Американският президент даде ход и на процеса по повторно присъединяване към Парижкото споразумение за климата от 2015 г., от което Тръмп официално изтегли САЩ миналата година. 

Новият президент анулира обявеното от Тръмп извънредно положение, което е помогнало за финансиране на строителството на стена по границата с Мексико. И сложи край на забраната за пътуване, засягаща някои страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Байдън дава възможност в рамките на 8 години всички, които са били до 1 януари тази година нелегално пребиваващи в страната, да получат зелена карта. И още една ключова промяна – администрацията на новия президент планира да възобнови всекидневните брифинги.

"Искаме да върнем прозрачността и истината в американското правителство", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Байдън изрично заяви, че иска да скъса с токсичната среда, обхванала Западното крило по време на предишната администрация и настоява неговият персонал да се управлява чрез колегиалност и уважение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 3 години
Тоя тип направи вече повече грешки отколкото президент Д Тръмп за целия си мандат!!! Сигнализирай за неуместен коментар