Заради Навални: ЕП иска спиране на "Северен поток 2"

Също така евродепутатите възнамеряват да поискат въвеждане на санкции

21.01.2021 | 12:12 Редактор: Искра Ангелова
Заради Навални: ЕП иска спиране на

Европейският парламент иска да спре строителството на "Северен поток 2" във връзка с ареста на Алексей Навални съобщава Der Spiegel, като се позовава на проектоизложение, с което разполага.

Също така евродепутатите възнамеряват да поискат въвеждане на санкции "срещу лицата, отговорни за задържането му". Техните активи могат да бъдат ограничени, както и да им бъде забранено движението в ЕС, се казва в статията. Очаква се документът да бъде съгласуван в четвъртък. Предполага се, че той ще бъде изпратен до институциите на Европейския съюз.

Резолюциите на Европейския парламент имат консултативен характер и не са задължителни за прилагане дори от институциите на ЕС.

Германия многократно е съобщавала, че смята "Северен поток 2" за чисто икономически проект. Към днешна дата газопроводът е завършен на 94%. ФРГ не подкрепя американските екстериториални санкции, информира "Фокус".

Навални, който преди това бе обявен за издирване за нарушаване на условията на наказанието по дело "Ив Роше", беше задържан в неделя на летище Шереметьево, където кацна от Берлин с полет на "Победа". Съдът на Химки го остави в ареста за 30 дни, до 15 февруари. Преди това блогърът бе отровен с по-опасната версия на "Новичок" в самолет от Сибир за Москва, твърдят от германското правителство.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години