Байдън: Това е денят на Америка, празнуваме каузата демокрация

Новият американски президент се закле на церемония без аналог

20.01.2021 | 21:55 Редактор: Радостина Димитрова

46-ият президент на САЩ Джо Байдън официално встъпи в длъжност. Той се закле на церемония без аналог. Заради пандемията и страха от нападения Вашингтон беше пуст и превърнат във военна зона.

Нов ден за Америка – така анализатори определиха церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън. Събитието премина при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни.

Камала Хaрис се закле като вицепрезидент и влезе в историята като първата тъмнокожа жена от азиатско-американски произход на този пост. А след нея Джо Байдън сложи ръка върху Библията, която държеше съпругата му Джил Байдън.

Байдън е вторият католик след Джон Кенеди, който поема президентския пост на САЩ. 

"Аз Джозеф Робинет Байдън-младши тържествено се заклевам вярно да изпълнявам длъжността президент на Съединените американски щати и по най-добрия възможен начин да съхранявам, отбранявам и защитавам конституцията на Съединените американски щати. И нека Бог да ми помага", каза Байдън.

Той се обърна към нацията с реч под мотото Обединена Америка. Призова за единство и заяви, че ще бъде президент на всички американци. 

"Това е денят на Америка. Ден на история и надежда. Днес ние празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза. А каузата е демокрацията. Хората, волята на хората беше чута. Ние се вслушахме. Отново повтаряме, че демокрацията е безценна. Тя е крехка и в този момент, приятели, демокрацията победи", заяви новият американски президент.

На церемонията присъстваха и много звезди. Певицата Лейди Гага изпълни химна.  На събитието пя и латино звездата Дженифър Лопес. 

Като президент на САЩ Джо Байдън подписа указите за встъпване в длъжност и номинациите за състав на правителството.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Накратко
преди 3 години