САЩ - империя в криза, управлявана от застаряваща политическа класа?

Коментар на анализатора Илия Лазаров и банкера Левон Хампарцумян

20.01.2021 | 21:45 Редактор: Радостина Димитрова

Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ. Ще има ли рестарт на държавата?

"Тръмп беше просто външен елемент за американската система. Той стави голяма следа, независимо дали го харесваме, или не. Той сложи пръст в раната на либерализма. Церемонията за Байдън беше много интересна, присъствието на Буш-младши показа, че републиканците ще продължат да работят." Това заяви международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

"Ще се завърнем към класическата политическа система в САЩ", коментира още той и прогнозира, че Байдън ще засили конфронтациите с Русия за сметка на отношенията с Китай.

"Управлението на Байдън ще започне с вътрешнополитически стъпки. САЩ е империя в криза, която се управлява от застаряваща политическа класа. Слава Богу, има свежи лица в кабинета на Байдън", посочи международният анализатор и подчерта, че в момента в отношенията ни с Щатите най-малък е проблемът с "Балкански поток", защото ще трябва да преговаряме за Северна Македония.

"Байдън се готви да направи грешка и това е да вдигне данъците. Пред него стои чисто житейското предизвикателство да изкара цял мандат", каза още Лазаров.

А  председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян коментира пред Bulgaria ON AIR, че Байдън е длъжен да направи усилие за обединението на САЩ, но това няма да стане веднага.

"Тръмп е един от резултатите на сриването на средната класа. Сега започват едни икономически необосновани неща, които трябва да се адресират. Китай, като голяма индустриална сила, ще започне да проявява политическа амбиция и Западният свят ще трябва да решава", заяви Хампарцумян.

"Нивата на безработица - това е един от ефектите на Ковид кризата. Пред САЩ има голямо предизвикателство, което не се решава с 2-3 указа, решава се със системно реформиране на технологическите отношения", посочи още банкерът.

И също като Лазаров отбеляза, че страната ни трябва да се готви за преговори със САЩ относно Северна Македония.

"Тръмп се позиционира като популист и знаменосец", каза Хампарцумян.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК