Исторически ден за САЩ: Джо Байдън встъпва в длъжност като президент

Новият президент най-вероятно ще отмени едно от последните действия на Доналд Тръмп

20.01.2021 | 18:41 Редактор: Юлия Христова

Нов ден за Америка, където се провежда церемонията по официалното встъпване в длъжност на 46-ия американски президент Джо Байдън. Тази година тя е без аналог – събитието се провежда в опустялата столица Вашингтон, която е превърната във военна зона. Повече от 20 000 национални гвардейци, военни резервисти патрулират въоръжени в града. Огромната зелена площ, която се простира от монумента на Линкълн до Капитолия, е затворена за граждани. По традиция именно там се събират хиляди американци, за да поздравят новия си президент. 


 
Преди клетвата Байдън беше на църковна служба в катедралата Сейнт Матю. Ръководителят на сенаторите републиканци Мич Макконъл, който доскоро беше един от най-силните съюзници на Доналд Тръмп, също присъства. Ръководителят на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, ръководителят на сенаторите демократи Чък Шумър и лидерът на републиканците в долната камара Кевин Маккарти също са приели поканата. 

Около Капитолия са обособени две зони за сигурност. 200 000 знамена, вместо публика, са поставени на зелената площ около хълма. Гостите за церемонията, която няма аналог в историята, са около 1000. 25 000 военни са в столицата. 

"Мисля, че не е нормално това една група хора да твърди, че свободата им е отнета и че изборите са били нагласени. Всъщност те се опитаха да оспорят резултата от едни демократични и чести избори", посочи Орландо Ортиз от Чикаго.

"Със сигурност нямаше място за безредици, но до тях се стигна, след като самите полицаи открехнаха вратите за протестиращите. Трябва ли това да се разследва? Със сигурност. Същото обаче трябва да бъде сторено и за начина, по който бяха проведени изборите. Половин Америка е на мнение, че изборите бяха проведени по измамен начин и резултатът не отговаря на истината", подчерта Джереми Макреди от Чикаго.

46-ият президент и новата първа дама на САЩ  прекараха нощта в резиденцията за високопоставени гости на Белия дом Блеър хаус. Преди това Джо Байдън произнесе емоционална реч. Той едва сдържаше сълзите си, когато говори за покойния си син Бо Байдън.

"Съжалявам само за едно нещо, че той не е тук", посочи президентът.

А досегашният стопанин на Белия дом Доналд Тръмп отпътува заедно със съпругата му от столицата за имението си в Мар-а-Лаго във Флорида. Преди това той се обърна към нацията и пожела успех на наследника си. А после замина за военната база "Андрюс", където се сбогува с военнослужещите. Речта му започна с 21 топовни салюта в него чест. 

Новият президент най-вероятно ще отмени едно от последните действия на Доналд Тръмп, който вдигна забраната си за влизане в страната от някои държави. Той ще предложи и път към гражданството на милиони имигранти без документи - промяна, която засяга и хиляди българи. 

Вижте повече в репортажа на Павел Хаджиев и Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК