Хората на Навални показаха: “Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп”

Според опозиционния лидер руският президент си е построил малко “царство” за 1,1 млрд. евро

20.01.2021 | 16:31 Редактор: Юлия Христова
Хората на Навални показаха: “Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп”

На площ колкото 39 княжества Монако и за сумата от 1,1 милиарда евро руският президент Путин изглежда си е построил най-скъпия дворец в света. Това разкрива в ново разследване за корупцията критикът на Кремъл А. Навални.

Един ден след задържането на Алексей Навални в Москва негови сътрудници публикуваха мащабно разследване за таен и изключително луксозен дворец, за който се предполага, че е собственост на руския президент Владимир Путин. Близо 2-часовото видео е публикувано в YouTube под заглавието “Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп.”

Според опозиционния лидер Путин си е построил малко “царство” на брега на Черно море за сумата от 1,1 милиарда евро. Парите са от “най-големия подкуп в историята”.

За първия половин час след публикуването клипът събра почти 500 хиляди гледания. Във видеото се казва, че площта на “най-скъпия дворец в света” е около 7800 хектара, което го прави 39 пъти по-голям от територията на Монако. В него има църква, амфитеатър, чайна и площадка за хеликоптер.

Според разследването, руските служби за сигурност ФСБ притежават около 7000 хектара около луксозната вила, чийто истински собственик обаче е Путин. Комплексът е финансиран от приближени на президента, в това число Игор Сечин, собственик на енергийния гигант “Роснефт”, и от олигарха Генадий Тимченко.

Кремъл отрича

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията. Съществуването на имението на Черно море и подозренията за връзка с Путин станаха обществено достояние през 2010 година. Тогава бизнесменът Сергей Колесников изпрати отворено писмо до премиера Дмитрий Медведев. През 2017 година Навални публикува видео, в което обвинява Медведев, че контролира империя от луксозни имоти. Разследването на Навални предизвика масови протести.

Новият филм на Навални е продуциран, докато той все още е бил в Германия, където се възстановяваше от отравяне с невротоксина Новичок през август.

В понеделник съд в Москва побърза да го осъди на 30 дни затвор за нарушаване на условна присъда. След решението на съда Навални призова своите привърженици да излязат на демонстрации в цялата страна. И в новото видео той отправя апел към сънародниците си да протестират срещу правителството, пише DW.

Колко ще последват призива на Навални?

Подобни призиви се наказват строго в Русия. Демонстрации там се допускат само след официално разрешение, а от месеци те са забранени заради пандемията. Затова и не е ясно колко руснаци ще откликнат на призива и ще излязат да протестират.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Всички резиденции са правени с народни пари,Версай да не е правен от спестените закуски на краля?Дайте малкопо-сериозно, всеки строи с народни пари и се възползва от него докато е жив и на власт. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Подкупил е себе си един вид... Я по добре пак да покажат кацането на луната, режисурата е далеч по добра! Сигнализирай за неуместен коментар