Смирен Тръмп пожела успех на Байдън и замина за Флорида

Лейди Гага ще изпее химна, след което ще има изпълнение на латино звездата Дженифър Лопес

20.01.2021 | 14:16 Редактор: Никола Симеонов

Броени часове остават до встъпването в длъжност на новия президент на Съединените щати. Джо Байдън ще положи клетва при драконовски мерки за сигурност и с необичайна церемония.

Преди да напусне Белия дом - Доналд Тръмп, смирен, пожела успех на наследника си. Вашингтон е блокиран, около Капитолия са обособени две зони за сигурност заради щурма преди две седмици и информация за готвени бунтове.

200 000 знамена, вместо публика, са поставени на зелената поляна около хълма.

Гостите за церемонията, която няма аналог в историята, ще са около 1000. 25 000 военни са в столицата, сред тях има и наши сънародници. 

“Имаме наше момче там. Той се казва Кирил Васев и е нашите очи и уши на земята в момента. Има много войници, много агенти от тайните служби”, каза офицер Давид Беков.

Байдън и съпругата му прекараха нощта в резиденцията за високопоставени гости на Белия дом - Блеър хаус, в която традиционно отсядат и избраните американски президенти. Преди това той произнесе емоционална реч. Едва сдържаше сълзите си, когато говори за покойния си син Бо Байдън.

“Съжалявам само за едно нещо, че той не е тук", каза американският президент.

Досегашният стопанин на Белия дом Доналд Тръмп отпътува от столицата за имението си в Мар-а-Лаго във Флорида, където ще се установи със семейството си. Преди това той се обърна към нацията и пожела успех на наследника си.

„Постигнахме това, за което дойдохме, и много повече. Ние се молим правителството да успее да запази Америка сигурна и благоденстваща. Да ви служа като президент беше голяма чест, преди 4 години дойдох в Белия Дом като аутсайдер. Изградихме най-силната икономика в историята на Щатите, за да направим Америка велика отново“, заяви Тръмп.

След полагането на клетва Байдън ще произнесе традиционното обръщение при встъпване в длъжност. Лейди Гага ще изпее химна, след което ще има изпълнение на латино звездата Дженифър Лопес. След няколко церемонии кортежът на новия президент ще спре на няколкостотин метра от Белия дом и той ще влезе вътре пеш. Вечерта ще започне предаване по холивудски с водещ Том Ханкс.

Очаква се новият държавен глава веднага да започне работа. Байдън най-вероятно ще отмени едно от последните действия на Доналд Тръмп, който позволи влизането в страната на пътници от Шенгенското пространство и още няколко страни - забрана, която самият той наложи. Тръмп използва времето и да амнистира десетки хора във вторник.

Вече се знае, че Байдън ще върне Щатите в Парижкото споразумение за климата, ще отмени забраната за пътуване граждани на няколко мюсюлмански държави. Той ще предложи и път към гражданството на милиони имигранти без документи - промяна, която засяга и хиляди българи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК