СЗО за разпределянето на ваксините: Катастрофален провал на нравствеността

Над 39 млн. дози са били доставени в 49 държави с високи доходи

18.01.2021 | 16:15 Редактор: Радостина Димитрова
СЗО за разпределянето на ваксините: Катастрофален провал на нравствеността

Светът е на ръба на "катастрофален провал на нравствеността" при разпределянето на ваксините срещу Ковид-19, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от "Ройтерс".

По думите му перспективите за справедливо разпространяване на ваксините поставят под сериозен риск схемата за глобален достъп до ваксини Covax, по която от следващия месец ще се разпращат ваксини. Шефът на СЗО прикани страните и производителите към справедливо разпределяне на ваксините по света и отбеляза, че миналата година са били сключени 44 двустранни договора за тяхната доставка и най-малко 12 през тази година.

"Това може да забави доставките по Covax и да доведе до сценария, който Covax трябваше да предотврати - запасяване, хаотичен пазар, некоординиран отговор и продължаващ социален и икономически срив", каза той в началото на годишното заседание на управителния съвет на СЗО в онлайн формат, предаде БТА.

Над 39 милиона дози от ваксини са били доставени в 49 държави с високи доходи, докато за една от бедните страни - само 25 дози, съобщи Гебрейесус и констатира, че в крайна сметка тези действия ще удължат пандемията.

Според наблюдатели това двудневно заседание на съвета на СЗО е едно от най-важните в 70-годишната история на здравната агенция на ООН. То трябва да определи ролята на организацията за дълъг период след края на тази пандемия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
si54380@gmail.com
преди 3 години
по добре за нас че не достъигат.кога ли ще установим ползата от тях? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Цеце Давидкова
преди 3 години
Аааа щеше да дадем на 84000 българи от Македония 168000 дози, ама не стана. Понудихме им едвам 100, та ни те ги не дадохме. К`ф бе Гер йезус, бе? - кво па той знае за българи в България, българи в Македония, българи в Сърбия, българи в Румъния, Молдавия, Украйна и Егейска Македония? - Те са си богати бе. Каква помощ, та от тук? Ако има нещо да им се земе да! - ако не сиктир! Еее не я бива така братя! - Братя само в хубаво. Ами братята се познават найвече когато е страшно, а не по време на кефа. Сигнализирай за неуместен коментар