Средно по 140 души в минута имунизират във Великобритания

В Лондон започва пилотен проект, ще се предлага 24-часова възможност за ваксиниране

18.01.2021 | 13:17 Редактор: Ивет Арабова
Средно по 140 души в минута имунизират във Великобритания

Обединеното кралство ваксинира срещу коронавирус средно по 140 души в минута, заяви отговарящият за имунизационната кампания министър Надхим Захауи, цитиран от Ройтерс. 

"Нещата вървят добре, ваксинираме средно по 140 души, това означава, че буквално на толкова хора се поставя първа доза на минута. Но това е само средно, тоест на някои места се справят и по-добре", каза Захауи пред "Скай нюз".

"Ще видите как тези показатели ще станат и още по-добри, когато отворим още големи ваксинационни центрове, до тази седмица - общо 17, а до края на месеца ще бъдат 50. Сега на местата, където са приключили на повечето от хората над 80-годишна възраст, се изпращат писма до хората над 70-годишна възраст и тези, които в клиничен план са изключително уязвими", добави Захауи.

По думите му до края на месеца в Лондон ще започне пилотен проект, при който ще се предлага 24-часова възможност за ваксиниране.

В друго интервю, този път за радио "Таймс", министърът заяви, че след като всички хора над 50-годишна възраст получат възможност да се имунизират, тогава, във втората фаза от ваксинацията, може да се пристъпи към имунизиране и на полицаите, учителите и работещите в магазините, предава БТА.

Сега британските власти се стремят да ваксинират първо най-уязвимите хора, започвайки от хората над 80-години, намиращи се в домове за възрастни. Захауи заяви, че ще обсъди със Съвместната ваксинационна комисия кои точно групи да бъдат включени във втората фаза.

Снимка: Bloomberg/Victoria Jones

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК