Има ли наистина чудодейно лекарство срещу коронавируса?

То би спестило ценно време и човешки живот

18.01.2021 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
Има ли наистина чудодейно лекарство срещу коронавируса?

Наред с разработката на ваксините, лекари от цял свят проучват дали някои от вече съществуващите препарати не помагат и срещу Ковид-19. Това би спестило ценно време и човешки живото.

Ивермектин - чудодеен или опасен?

Със славата на чудодейно средство срещу Ковид-19 се ползва например ивермектин. Това е препарат срещу паразити, който е евтин и се продава без рецепта. Най-често се използва срещу краста или глисти. Истерията около този медикамент започна през юни 2020 г., след като австралийски учени публикуваха съобщение в специализираното издание "Antiviral Research", че в лабораторни условия ивермектин е довел до значително намаляване на концентрацията на коронавирусите.

Истинско сериозно доказателство за ефекта от този препарат обаче все още няма. СЗО и Американската служба за контрол на храните и лекарствата /FDA/ не препоръчват употребата на ивермектин и дори предупреждават, че той може да породи сериозни странични въздействия.

Казва се още, че са необходими допълнителни изследвания, за да се провери дали ивермектин би бил подходящ като превантивно или лечебно средство срещу Ковид-19, пише "Дойче Веле".

Ремдесивир и хлорохин помагат

Друг препарат, на който се възлагаха големи надежди, беше ремдесивир, разработен първоначално като средство срещу ебола. В лабораторни условия лекарството показа известен ефект срещу други коронавируси - например тези, които причиняват Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) или Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

Затова пък в клинични изпитания ремдесивир не даде убедителни резултати. От студия на Американския национален институт по алергични и инфекциозни заболявания (NIAID) пролича, че лекарството може да съкрати времетраенето на Ковид-19, но не и да намали смъртността. Затова ремдесивир се прилага предимно в началната фаза на заболяването - с цел да се намали размножаването на вирусите.

Дексаметазон намалява смъртността

Освен това бяха проведени тестове с препарата хидрохлорохин, но няколко научни студии доказаха, че той не дава ефект срещу SARS-CoV-2. Изпитания в университетската клиника на Бон също установиха, че от него няма никаква полза при лечение на Ковид-19.

Изследвани бяха и редица медикаменти, които всъщност са разработени като препарати срещу вируса ХИВ, рак, мултиплена склероза, астма и други заболявания. Големи надежди се възлагаха на лекарството срещу СПИН "Калетра", което съдържа активните субстанции лопинавир и ритонавир. То бе изпробвано в Китай, Тайланд и Сингапур като средство срещу Ковид-19, но резултатите не доказват еднозначно наличието на полза.

В терапевтичната практика обаче е навлязъл медикаментът с противовъзпалително действие дексаметазон. Изследвания показаха, че този препарат от групата на кортикостероидите може да намали с около една трета смъртността на пациенти с тежка форма на коронавирус, които се нуждаят от обдишване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Без консултация с лекар е безумие човек да си купува препарати Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да, ама на нас Ивермектин не ни дават в България! Защо? Сигнализирай за неуместен коментар