Великобритания, Германия и Франция: Иран да спре производството на метален уран

Това се посочва в съвместна декларация на трите страни, която бе разпространена от британското външно министерство

16.01.2021 | 17:50 Редактор: Юлия Христова
Великобритания, Германия и Франция: Иран да спре производството на метален уран

Великобритания, Германия и Франция призоваха Иран да спре научно-изследователските и експериментално-конструкторските дейности по производството на метален уран. Това се посочва в съвместна декларация на трите страни, която бе разпространена от британското външно министерство, предаде Ройтерс.
Ние, правителствата на Франция, Германия и Обединеното кралството сме силно разтревожени от изявление на Иран, че страната се готви да произвежда метален уран.

Настоятелно призоваваме Иран да спре тази дейност и незабавно да се върне към изпълнението на ангажиментите, поети по силата на Съвместния цялостен план за действие (JCPoA, по-известен като Иранското ядрено споразумение) от 2015 година), ако Техеран иска да запаси това споразумение, се отбелязва в декларацията.

Преди два дни иранският посланик в Международната агенция за ядрена енергетика (МААЕ) Казем Гариб Абади информира, че страната му започва да разработва подобрен тип гориво за производство на метален уран. Западни дипломати заявиха пред в. "Уолстрийт джърнъл", че това е границата, която дели мирното използване на ядрена енергия от военното, пише БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК