Американският здравен министър подава оставка

В писмото си, датирано от 12 януари, Азар критикува президента Доналд Тръмп

16.01.2021 | 12:52 Редактор: Юлия Христова
Американският здравен министър подава оставка

Американският министър на здравеопазването Алекс Азар подава оставка на 20 януари, в същия ден, когато избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще положи клетва, предава CNBC.

В писмото с оставката си, датирано от 12 януари, Азар критикува президента Доналд Тръмп, споменавайки щурма на Капитолия миналата седмица, когато агресивна група привърженици на настоящия президент нахлу в сградата, при което бяха ранени десетки полицаи, а петима души починаха.

Азар пише, че "действията и реториката след изборите, особено през миналата седмица, заплашват да помрачат“ наследството на тази администрация. "Атаките срещу Капитолия бяха щурм срещу нашата демокрация и традицията на мирно предаване на властта, която САЩ първи дадоха на света“, се казва още в мотивите на Азар.

Здравният министър подава оставка, след като американският министър на транспорта Илейн Чао и редица други представители на администрацията на Тръмп се оттеглиха, след като президентът беше обвинен, че е насърчил насилието, като е накарал протестиращи да се насочат към Капитолия, където конгресмените финализираха победата на Байдън. Тълпата влезе  сградата на Капитолия миналата сряда малко след началото на процедурата по броене на гласовете в Избирателната колегия за потвърждаване на избора на Байдън.

"На фона на бушуващата пандемия, продължаващата необходимост от доставка на ваксини и лекарства за американския народ и задължението за гарантиране на гладък преход към администрацията на Байдън реших, че е в най-добър интерес на народа, на който служим, да остана министър до края на мандата“, пише още Азар в писмото си до Тръмп.

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК