Меркел предлага мегалокдаун в Германия

Д-р Таблов: Мекият локдаун не доведе до подобрение

15.01.2021 | 20:10 Редактор: Ивет Арабова

Германия прехвърли прага от два милиона случая на коронавирус. Това става в момент, в който германският канцлер Ангела Меркел предлага мегалокдаун. Над 220 000 заразени с коронавирус за денонощие и най-много смъртни случаи - 1200, отбеляза Германия.

Това съвпада с предупреждението на канцлера Ангела Меркел, че вирусът може да бъде възпрян единствено със затегнати мерки. Разликата между меки и твърди мерки вижда всеки ден и българският лекар Борис Таблов. 

"На базата на тези мутирали щамове, които причиняват главоболия във Великобритания и Южна Африка. Тези мутации в момента налагат по-радикални мерки. В Германия опитът е такъв, че мекият локдаун не доведе до подобрение", обясни д-р Таблов. 

Очаква се на среща с лидерите на провинциите Меркел да обсъди спиране на обществения транспорт в градовете и междуградските линии, както и въвеждане на проверки по границите, задължителни маски от типа FFP2, дистанционна работа. До вчера направените ваксинaции в страната са близо 800 000 с препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna. 

"Хората, на които е предложена ваксинация, трябва да се съгласят, за да намалят натиска върху болниците. 85% от леглата в интензивните отделения в болниците в 10 от 16-те германски провинции са заети от пациенти с коронавирус. В края на годината ние ще поставим тази пандемия под контрол, ще има достатъчно ваксини за цялото население", обеща директорът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Самият д-р Таблов, който е анестезиолог на първа линия, се е ваксинирал с първия разрешен препарат, но и да е имал избор, пак би предпочел някоя от РНК ваксините, каквито са тези Pfizer/BioNTech и Moderna.

"За РНК ваксините основната тревога е, че технологията е изцяло нова. Експертите смятат, че това е бъдещето не само на ваксините, но и за лечението на някои социално значими заболявания", коментира д-р Борис Таблов.

Специалистът смята, че скептиците се доверяват повече на векторните ваксини.  Д-р Таблов се надява пролетта на натисне вируса надолу, а ваксините през лятото вече да са достатъчни за масова имунизация. Лично неговото мнение е, че политиците не успяват да общуват правилно със скептиците и така се стига до конспирации и недоверие.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК