Пелоси: Тръмп е опасност за САЩ, той подтикна към този бунт

232 конгресмени гласуваха "за" резолюцията, 10 от тях републиканци

14.01.2021 | 13:43 Редактор: Ивет Арабова

Исторически ход: Долната Камара на американския Конгрес подкрепи импийчмънта на президента Доналд Тръмп. С подписа на Нанси Пелоси Доналд Тръмп стана първият президент, подлаган два пъти на импийчмънт - първо заради т.нар. украинска афера, а сега - заради обвинение в подстрекаване към бунт. Миналата сряда след реч на Тръмп хиляди щурмуваха Капитолия, стотици влязоха вътре, петима души починаха. 

Преди председателят на Камарата на представителите да подпише обвинителния акт, 232 конгресмени гласуваха "за" резолюцията, 10 от тях републиканци. 197 бяха против. 

"Камарата на представителите показа, че никой не е над закона, дори президентът. Ние отново изпълнихме своята клетва да браним американската конституцията. Знаем, че президентът на Съединените щати подтикна към този метеж, този въоръжен бунт срещу нашата обща държава. Той трябва да си отиде. Той е явна и настояща опасност за страната, която всички ние обичаме", подчерта председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси.

Повечето републиканци не защитиха Тръмп, но отбелязаха, че процедурата се случва твърде бързо. 

"Импийчмънтът на президента за толкова кратък период от време би било грешка. Това не означава, че президентът не е виновен. Президентът носи отговорност за нападението в сряда на Конгреса от мафиоти", смята републиканецът Кевин Маккарти. 

Други обвиниха демократите. 

"8 дни преди мирното предаване на властта задействахте процедура по импийчмънт. Винаги е ставало въпрос за свалянето му, без значение за какво. Това е мания", отбеляза републиканецът от Охайо Джим Джордън. 

Сега на ход е Сенатът. Ако горната камара на Конгреса на практика го одобри, това означава съдебен процес. Очаква се това да стане ден след изтичането на мандата на Тръмп - на 21 януари. Ако сенаторите не осъдят Тръмп, все пак може да му препречат пътя към следващо кандидатиране за президент. Досега историята не помни отстранен по този начин президент. 

Самият Тръмп, който по-рано нарече процедурата лов на вещици, сега смени тона и не коментира гласуването. 

"Осъждам насилието. То противоречи на всичко, в което вярвам и на всичко, за което се застъпва нашето движение“, подчерта Тръмп.

Докато в Конгреса течеше процедурата по импийчмънт националната гвардия беше мобилизирана в самата сграда. Хиляди военни са в столицата Вашингтон. Стотици войници бяха снимани да си почиват на мраморния под в коридорите на Капитолия, в очакване на размирици. ФБР предупреди, че са планирани въоръжени протести в дните преди инагурацията на Джо Байдън на 20 януари. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg/Sarah Silbiger

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 3 години
Мастити старчета "подхващат" САЩ след 20-ти този месец.Бабата е горда,че нейният подпис,праща Д.Тръмп да изживее импийчмънта който се задава.Тези тамошни демократи,ще подпалят чергата на най богатата държава в света.Разделейки щатите и хората,старците не могат да си представят,какво може да последва! Сигнализирай за неуместен коментар