България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Блокирането на Тръмп в мрежите: Цензура или необходимо ограничение?

Коментар на PR експерта и дипломат Максим Бехар

14.01.2021 | 08:30 Редактор: Ивет Арабова

След щурма в Капитолия редица социални мрежи блокираха президента Доналд Тръмп. Германският канцлер Ангела Меркел определи като "проблемно" отстраняването на Тръмп от Twitter. Руският опозиционер Алексей Навални описа решението като "неприемлива цензура". Правилен ли беше този ход на големите социални медии?

"Проблематично е. Може би цялата тази история по значимост се равнява на това, което видяхме около Капитолия. Големият прецедент е да отрежеш все още действащ президент от социални медии. 4 години той постваше какви ли не истории, дори hate speech, а в един момент се оказа супер опасен", каза PR експертът и дипломат Максим Бехар в ефира на "България сутрин".

И добави, че липсват ясни и точни критерии защо това се е случило точно на Тръмп.

"Не защитавам Тръмп и цялата му реакция на човек, който не иска да загуби. От друга страна, това е голям казус, който е на границата на това дали да се толерират подобни акаунти, или да има ясни и точни правила кое е позволено и кое - не. Социалните медии можеха да предотвратят най-малко обмена на информация, това е голяма драма", коментира специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

PR експертът отбеляза, че Зукърбърг и Джак Дорси (бел.ред. - създателят на Twitter) не са точно олигарси, но са хора с много голяма мощ.

"В първите десетина години всички приемахме Facebook, Twitter, Instagram като средство за удоволствие. Социалните медии преобърнаха света с краката нагоре. Това е едно опасно оръжие, което не съм сигурен, че трябва да се контролира по начина, по който беше направено с Тръмп, но трябва да има ясни и точни правила за ползване. Въпросът е да има ясни правила", смята Максим Бехар.

Според него, когато има монопол, особено върху медия, трябва да има някакви държавни регулации кога този монопол може да вземе решение еднолично и кога трябва да се посъветва с други органи.

"Финансирането на кампаниите на политиците в САЩ е доста прозрачно. Видима е връзката между кампанията на Байдън и големите технологични компании. Това, което се случи с Тръмп, и това, което се случи в Капитолия, са един сериозен прецедент, върху който трябва да се замислим", подчерта Бехар.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК