Захариева: Кризата, породена от Ковид-19, засегна особено жените и момичетата

Тя направи обръщение на 31-вата специална сесия на Общото събрание на ООН

05.12.2020 | 12:10 Редактор: Ивет Арабова
Захариева: Кризата, породена от Ковид-19, засегна особено жените и момичетата

"Глобалното единство и сътрудничеството в рамките на ООН са ключови за  преодоляването на предизвикателствата, породени от Ковид-19. Противодействието срещу пандемията не трябва да бъде за сметка на демократичното и гражданско пространство, върховенството на закона и международните ангажименти.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева във видео обръщение по време на 31-вата специална сесия на Общото събрание на ООН.  Сесията, която се провежда дистанционно на 3 и 4 декември 2020 г., е посветена на борбата с пандемията, предизвикана от коронавируса, информират от пресцентъра на Външно министерство.

Встъпителни изказвания при откриването на направиха генералният директор на Световната здравна организация  Тедрос Аданом Гебрейесус, председателят на Общото събрание на ООН Волкан Бозкер, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. С видеоизказвания се включиха държавни и правителствени ръководители, министри на външните работи и на здравеопазването на 141 страни.

В духа на призива на генералния секретар Гутериш за глобално прекратяване на огъня, който България подкрепи в началото на тази година, Екатерина Захариева подчерта, че в настоящата ситуация е изключително важно да се спазват всички резолюции на ООН, свързани с конфликти. Според българския външен министър кризата, породена от коронавируса, е засегнала особено жените и момичетата, които обаче са доказали своята роля на лидери в отговора на пандемията.

"В условията на справяне с предизвикателствата, породени от коронавируса, защитата на правата на детето остава ключов приоритет на българската вътрешна и външна политика“, заяви Екатерина Захариева и изтъкна въведените от правителството програми за социална защита и икономически мерки, насочени към децата, следвайки усилията на агенциите на ООН, включително Плана на УНИЦЕФ от шест точки за защита на нашите деца.

В подкрепа на целта за икономическо възстановяване на държавите - членки на ООН,  вицепремиерът подчерта, че България е активен участник в приетата стратегия на ЕС за зелено, дигитално, справедливо и устойчиво възстановяване с облекчаване на дълга и инвестиции, свързани с целите за устойчиво развитие.

Снимка: Пресцентър на МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК