Защо в Банкок полудяха по гумените патици

Случайно те се превърнаха в символ на протест 

05.12.2020 | 07:20 Редактор: Тодор Петров
Защо в Банкок полудяха по гумените патици

Банкок бе обхванат от лудост по гумените патици, които продемократичните протестиращи използваха, за да се предпазят от водните оръдия миналия месец, съобщава АФП.

Когато полицията предприе репресии срещу митинг през ноември, като приложи сълзотворен газ и водни оръдия пред парламента, кадри от демонстранти, скрили се зад гигантски патици, станаха хит. За броени дни атрибутите с патешка тема се превърнаха в основен елемент сред продавачите по улиците с протестите, като птиците се появиха на всичко – от шапки до шноли за коса. 

Протестиращите призовават министър-председателя Прают Чан-О-Ча да подаде оставка, преработване на съставената от армията конституция и реформи на монархията – идея табу в страна, в която свръхбогатото кралско семейство отдавна е недосегаемо, предаде БГНЕС.

Появата на играчката като символ на протест се случи случайно. Протестиращите са възнамерявали да се носят на надуваеми патици по река Чао Прая в Банкок зад парламента, докато депутатите обсъждат предложения за конституционна промяна. 

Но след пренасочването им като защита от сълзотворен газ и обработена с химикали вода, изстрелвана от оръдия, някои демонстранти казват, че патиците са помогнали на продемократичното движение да спечели PR войната с властите.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК