Москва загрижена: В България се разполагат оръжия за нападение

Външното ни министерство отговори на Мария Захарова

04.12.2020 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

Дипломатически искри между София и Москва. Говорителят на руското външно министерство - Мария Захарова направи остро обръщение. Тя заяви, че в България и Румъния се разполагат оръжия, а по време на Натовските учения в Черно море, се разработват сценарии за нападения, включително и срещу руска територия.

Москва е разтревожена заради увеличаването действията на военноморските сили на НАТО до пристанищата на съюзниците и партньорите на Алианса в Черно море. 

По думите на Мария Захарова се наблюдават и все повече полети на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия. В острото си изявление говорителката на руското външно министерство заяви, че в България и Румъния провеждат учения, предвиждащи атаки. СНХ - Мария Захарова.

"Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхната територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително по руска територия, от американски стратегически бомбардировачи, носещи ядрено оръжие", заяви тя.

От Българското външно министерство отговориха, че страната ни не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава. В позицията се подчертава, че сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. 

За Москва обаче, натрупването на военно присъствие на алианса в Черно море подкопава стабилността. 

"Ние трябва да вземем предвид натрупването на военна активност на алианса и страните членки, за да можем да реагираме. Появата на нов играч тук, който очевидно не дойде с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави", допълни Захарова.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами нали това искаха? То не бяха наказания от Путин, па намеци, па караници... После - ама що отидохте при ония - ами вие ни пратихте. Сигнализирай за неуместен коментар