Ваксината на BioNTech изстреля Угур Шахин сред най-богатите

Акциите на компанията поскъпват с над 250% за годината

05.12.2020 | 10:30 Редактор: Тодор Петров
Ваксината на BioNTech изстреля Угур Шахин сред най-богатите

Съоснователят на BioNTech Угур Шахин се присъедини към 500-те най-богати хора в света, след като Великобритания тази седмица одобри използването на ваксината срещу Ковид-19, която германската фирма създаде заедно с Pfizer.

Акциите на BioNTech поскъпват с почти 8% тази седмица и с над 250% за годината. Сега Шахин е 493-ият най-богат човек на планетата с нетна стойност на богатството от 5,1 млрд. долара, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

BioNTech все още чака решение от Американската администрация по храните и лекарствата и регулаторните органи на Европейския съюз. Германската фирма преди това беше фокусирана върху борбата с рака, но Сахин и съпругата му Озлем Туречи - главният медицински директор на BioNTech - насочина фокуса си върху Ковид-19 през януари.

Роденият в Турция учен Шахин е единственият акционер на германска фирма, която контролира 18% от акциите на BioNTech, събрала 150 милиона долара от първоначалното си публично предлагане в САЩ миналата година. 

Надпреварата в производството на ваксина помогна и на конкурентите на BioNTech в лицето на Moderna. Акциите на базираната в Кеймбридж компания поскъпнаха с повече от 700% тази година.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК