Pfizer се отметна: Ще достави наполовина по-малко ваксини

Някои от суровините не отговарят на необходимите стандарти

04.12.2020 | 16:50 Редактор: Искра Ангелова
Pfizer се отметна: Ще достави наполовина по-малко ваксини

Поради логистични проблеми американската фармацевтична компания Pfizer е намалила броя на дозите коронавирусна ваксина, които очаква да достави до края на тази година, от 100 милиона на 50 милиона, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на представител на компанията.

"Увеличаването на предлагането на суровини отне по-дълго от очакваното. Също така е важно да се подчертае, че резултатите от клиничните изпитания дойдоха по-късно от първоначално предвиденото", заяви говорителката на компанията Ейми Роуз, цитирана от "Фокус".

Според източник на вестника, Pfizer е изправен пред проблема, че някои от суровините, използвани в ранните етапи на производството на ваксини, не отговарят на необходимите стандарти. В същото време компанията не е направила корекции в производствените планове за 2021 г., като ги поддържа на ниво от 1,3 милиарда дози от ваксината.

В сряда независимата британска агенция за лекарства и медицински изделия беше първата в света, която одобри употребата на коронавирусната ваксина Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. Властите на кралството информираха, че са подписали предварителни договори за доставка на 40 милиона дози от това лекарство през 2020-2021 г., което, както стана известно на 9 ноември, успешно премина третата фаза на изпитанията.

Според междинните резултати рискът от заразяване с коронавирус с тази ваксина е над 90% по-нисък, отколкото без ваксинация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
stefan
преди 3 години
Скоро ще ги намалят още, видя се, че хората на са съвсем балъци да идат доброволно да ги геномутират или разболеят Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
мдам
преди 3 години
Някои богати държави са си платили за всичкото налично количество. А бедните ще чакат и ще умират. Както е било винаги. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
palkat
преди 3 години
Трай коню за зелена трева. Ваксини в България чак февруари, и то няколко. Сигнализирай за неуместен коментар