Гърция се бори със загубите от пандемията с новаторски подходи

Атина разработи нов план с мерки

04.12.2020 | 12:20 Редактор: Ралица Братанова
Гърция се бори със загубите от пандемията с новаторски подходи

Почти година след началото на пандемията от коронавирус, правителството на Гърция разработи план, с чиято помощ иска да компенсира загубите, нанесени на туристическия бранш. Все пак приходите от него съставляват 20% от БВП на страната. Заради пандемията обаче броят на туристите рязко спадна, пише "Дойче веле".

Слънце и по-ниски данъци

Една от основните точки в новия план: Атина възнамерява да заложи на новата тенденция, придобиваща все по-голяма популярност - работата от вкъщи. И по-конкретно: на мястото на туристите е предвидено да се настанят чуждестранни специалисти, които ще могат да работят дистанционно от новия си "дом" в Гърция.

На онези от тях, които решат да се установят в страната през 2021 година, гръцкото правителство обещава да намали двойно данък общ доход. "Съвременните технологии позволяват да си избираме къде да живеем и откъде да работим. Освен слънце, страната вече ще може да предлага и данъчни облекчения", каза Алекс Пателис, финансов съветник на премиера Кириакос Мицотакис.

Актуалната данъчна ставка сега е в размер на 44% за годишен доход над 40 000 евро. Предложението на правителството предвижда тази ставка да бъде намалена до 22% в рамките на седем години. Съответното предложение ще бъде представено в парламента до края на годината. Така правителството смята да привлича "дигитални мигранти", които да живеят в Гърция, докато работят за фирми в далечни чужди страни.

Новият план на Атина цели и да спре изтичането на мозъци, продължаващо вече близо 10 години. През последното десетилетие дълговата криза принуди 80 000 гърци да напуснат страната, за да търсят препитание в чужбина.

Предвидените сега данъчни облекчения ще бъдат достъпни за хора от всички професии, независимо от нивото на техния доход. Правителството на Мицотакис обаче се надява с проекта си да привлече най-вече специалисти в областта на финансите и информационните технологии. С тяхна помощ страната се надява да намали зависимостта на икономиката си от туризма, който сериозно пострада по време на сегашната пандемия. По официални данни, приходите от туризъм през първите 9 месеца на годината са спаднали със 78%.

"В условията на пандемия Гърция се опитва значително да подобри и развие своята IT-инфраструктура, която да позволи на страната да настигне останалите развити икономики", казва Мария Демерцис, зам-.директор на икономическия мозъчен тръст "Bruegel". По време на първия локдаун през пролетта десетки държавни учреждения, в които хората преди чакаха на д

Гръцките власти се надяват, че преориентирането на икономиката може би ще върне обратно в страната и специалистите, които напуснаха родината си през последните 12 години. Местните медии пишат, че някои гръцки емигранти вече са се възползвали от тази възможност.

"Гърция търси новаторски решения"

През ноември международната рейтингова агенция "Мудис" повиши кредитния рейтинг на Гърция, като се обоснова с наличието на голям потенциал за икономически растеж - независимо от прогнозите, според които БВП на страната през настоящата 2020 ще спадне с 9% в резултат от пандемията. А американският технологичен гигант Майкрософт и германският автомобилопроизводител "Фолксваген" вече обявиха свои предстоящи инвестиции в Гърция.

"Настроена съм оптимистично. Правителството на Гърция търси новаторски решения", казва Мария Демерцис и добавя: "То мисли как да извлече максимална изгода от ситуацията, която се създаде вследствие локдауна. А това е нов, динамичен подход".

Дълги опашки пред гишета, само за ден бяха приведени в режим на работа "онлайн". Тази мълниеносна цифровизация продължава и сега.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Гърците са много дисциплинирани Сигнализирай за неуместен коментар