Испания все по-близо до идеята за 4-дневна работна седмица

Тази идея не е нова и съществува от години по целия свят

03.12.2020 | 23:37 Редактор: Юлия Христова
Испания все по-близо до идеята за 4-дневна работна седмица

Испанското правителство анализира как би се отразило съкращаването на работното време, както и четиридневна работна седмица, съобщава Bloomberg

Според Пабло Иглесиас, лидер на крайно лявата партия "Подемос“, правителството обмисля да предложи по-кратък работен ден, за да стимулира заетостта. Коментарите дойдоха дни, след като гигантът за потребителски стоки Unilever обяви, че ще изпробва четиридневна работна седмица в Нова Зеландия, за да подобри благосъстоянието на работниците и да увеличи производителността.

Тази идея не е нова и съществува от години по целия свят, но пандемията тази година и нейното въздействие върху работния процес, благосъстоянието и неравенството доведоха до нов тласък в посока обмисляне на икономиките и социалните структури.  

По-специално, огромното използване на програми, които имаха за цел да задържат наетите работници по време на локдауните, призова за стимули и по-голяма подкрепа за хората с ниски доходи или тези в уязвими индустрии, пише bloombergtv.bg.

Всяко предложение за промяна на работната седмица в Испания ще бъде представено от правителството в рамките на така наречената рамка на социалния диалог със синдикатите и индустриалните групи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
4 rate up comment rate down comment 0
Милан
преди 3 години